U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Vitesse

Nuon


Een subtiele tegenaanval op Aalbers


Na alle negatieve publiciteit belegde Vitesse gisteren een persconferentie. Voorzitter Vaessen trok in subtiele bewoordingen ten strijde tegen zijn voorganger Aalbers. "De andere partij levert ons veel schade op."

Door onze redacteur JAAP BLOEMBERGEN

ARNHEM, 11 JAN. Op een steenworp afstand van het buitenverblijf van Karel Aalbers belegt Vitesse vandaag een trainingskamp in het Spaanse Marbella. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden, erkent het bestuur van de Arnhemse voetbalclub. De voormalige voorzitter Aalbers heeft beloofd een kijkje te willen nemen bij het oefenveld. De pesterijen van Aalbers bezorgen zijn opvolger overuren en hoofdbrekens.

"Ik krijg 36 telefoontjes per uur en kan niet langer iedereen terugbellen", verontschuldigt Jos Vaessen zich gisteren tegenover de journalisten in het Gelredome. "Mijn naam heeft drie weken onafgebroken in de krant gestaan." Vaessen spreekt over "komische taferelen", maar echt vrolijk is hij niet. Sponsors en bestuurders worden bedreigd door supporters, die de terugkeer van hun idool Aalbers eisen. Om veiligheidsredenen heeft het bestuur een nieuwjaarsreceptie afgelast. "Niemand kan ons verwijten dat we voor terreur wijken", meent Vaessen. De gemoederen zijn extra verhit, sinds Aalbers vorige maand een overname van Vitesse voorstelde. De armlastige club heeft onder zijn leiding een schuld van zestig miljoen gulden opgebouwd bij hoofdsponsor Nuon. Om die reden werd Aalbers vorige winter door de geldschieter op een zijspoor gezet. In het geheim heeft hij nu een contra-revolutie beraamd. Hij schermt met een sponsoraanbod van honderd miljoen gulden. Wie de gulle gever is, wil of kan hij niet bekend maken. Het zou gaan om een projectontwikkelaar. "Het zou toch van de zotte zijn als dat verhaal van die honderd miljoen ook niet waar is", meent Vaessen. Hij wil de naam van de sponsor horen voordat hij met Aalbers gaat praten. Bijna elke dag ontvangt het bestuur van Vitesse een brief van Aalbers met nieuwe garanties voor een onderhandelingsgesprek. De ene fax is nog niet de deur uit of de andere fax ligt op de deurmat. "Steeds deadlines, steeds condities, daar werken wij niet aan mee", zegt Vaessen. Aalbers heeft vorige maand beslag laten leggen op de aandelen van Vitesse, nadat de club een accountantsrapport over vermeende belastingfraude van Aalbers aan de FIOD had doorgespeeld. Volgens Vaessen was geen sprake van boze opzet. De FIOD is nu eenmaal gerechtigd alle informatie in te zien. "Je geeft het rapport of ze komen het halen", weet Vaessen.

De voorzitter verlangt van zijn voorganger dat hij het beslag op de aandelen intrekt. En de schadevergoeding van zeven miljoen gulden moet Aalbers ook intrekken. Anders wordt er niet onderhandeld over het bod van Aalbers. "Hij moet het totale pakket aan ons voorleggen. Wij hebben niks aan bepaalde krenten", zegt Vaessen. "We willen weten met wie we in zee gaan. Op deze manier is sprake van een vijandige overname. Vitesse is een vereniging van het volk en moest als zodanig worden behandeld. De club is van iedereen."

Op de vraag waarom Vaessen de deur naar Aalbers nog steeds op een kier houdt, antwoordt de voorzitter op diplomatieke wijze. Hij is bevreesd voor supportersrellen. "De indruk mag niet ontstaan dat Vitesse niet wil praten. U heeft gezien tot welke acties dit kan leiden. Die zijn niet meer te kanaliseren. De andere partij levert Vitesse veel schade op. De club heeft juist rust en stabiliteit nodig."

Vaessen ontkent dat Vitesse spelers in de uitverkoop doet, om een bankroet te voorkomen. Volgens de voorzitter staat Vitesse er helemaal niet slecht voor. Hij noemt hoofdsponsor Nuon "een fantastisch partner". Het Gelderse energiebedrijf onderhandelt momenteel met een ander bedrijf dat een deel van de schuldenlast van Vitesse op zich wil nemen. "We willen niet van één bedrijf afhankelijk zijn. We moeten de problemen zelf oplossen", benadrukt Vaessen.

De schuld van Vitesse is gestegen van circa zestig miljoen naar ongeveer zeventig miljoen gulden. De Arnhemse voetbalclub heeft een lening van tien miljoen gulden afgesloten bij beleggers. De transfersom van Pierre van Hooijdonk, die naar Benfica is vertrokken, dient als onderpand. In verband met de uitstel van betaling door Benfica heeft Vitesse liquiditeitsproblemen. De lening moet over zeven maanden worden afgelost. Het nieuwe bestuur van Benfica heeft Vitesse per fax beloofd de transfersom van Van Hooijdonk zo snel mogelijk te betalen. Met de overgang van de aanvaller was afgelopen zomer ongeveer zestien miljoen gulden gemoeid. Het oude bestuur van Benfica was niet bereid de transfersom over te maken. Vitesse had wel een contract maar geen bankgarantie van Benfica. De eredivisieclub werd onlangs door de rechtbank in Arnhem in het gelijk gesteld. Benfica heeft ook beloofd de rente en de procedurekosten te betalen.


Zie ook:

Bod Wal Mart op Vitesse is verzonnen (4 januari 2001)
Bod Aalbers op Vitesse (23 december 2000)

NRC Webpagina's
11 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad