U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Rechtbank Breda

Openbaar Ministerie


Heroïne, moord, gijzeling

Twintig jaar celstraf voor H. Baybasin

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 10 FEBR. De Koerdische drugsbaas Baybasin is gisteren door de rechtbank van Breda veroordeeld tot 20 jaar cel wegens het organiseren van een moord, gijzelingen en pogingen tot moord in verband met zijn heroïnehandel.

Het openbaar ministerie had levenslang geëist, maar de rechtbank achtte een lagere straf gerechtvaardigd omdat Hüseyin Baybasin (44) zijn voorarrest had doorgebracht in de strengst bewaakte gevangenis van Nederland, de EBI in Vught, en daar naar verwachting ook zijn straf moet uitzitten. In de media heeft Baybasin zelf verklaard een vooraanstaande positie in de Turkse heroïnemaffia en nauwe banden met de Koerdische beweging PKK te hebben. Turkije vroeg Nederland daarom om uitlevering, maar de Hoge Raad bekrachtigde een verbod daarop wegens "ernstige vermoedens" dat hij bij terugkeer zou worden gedood.

Baybasin werd op 27 maart 1998 in Lieshout aangehouden. In diezelfde week had hij justitie gemeld dat de Turkse regering een moordcommando op hem had afgestuurd. De verdediging van Baybasin was gericht op het aantonen van een 'Turkse connectie' de informatie waarmee een gerechtelijk vooronderzoek was begonnen, zou zijn verzonnen door de Turkse overheid. Van deze suggestie is in de rechtszaal weinig overeind gebleven. Het OM benadrukte steeds dat Baybasin niet meer is dan een zeer gevaarlijke topcrimineel.

Zijn raadsman D. Moszkowicz kondigde twee weken geleden al aan in hoger beroep te zullen gaan tegen het vonnis. Samen met zijn cliënt legde hij toen de verdediging neer. Baybasin vond dat hij geen eerlijk proces kreeg toen zijn laatste verzoeken tot nieuw onderzoek naar hem belastende, afgeluisterde telefoongesprekken werden afgewezen. Omdat deze gesprekken cruciaal bewijsmateriaal waren, heeft Baybasin al tal van dergelijke verzoeken ingediend, die vaak zijn gehonoreerd. Daardoor werd zijn zaak steeds aangehouden.

Voor het proces verhuisde de rechtbank van Breda naar een zwaarbewaakte rechtszaal in Rotterdam. Na een zitting werden daar drie personen uit het publiek aangehouden wegens "voorbereidingshandelingen voor het helpen bevrijden" van Baybasin. Het arrestatieteam dat hem geblinddoekt van en naar de EBI transporteerde, was steeds door hen gevolgd.


Zie ook:

Baybasin probeerde te ontsnappen (26 januari 2001)
Slotspektakel zaak-Baybasin nog lang niet in zicht (25 januari 2001)

NRC Webpagina's
10 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad