U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Baybasin probeerde te ontsnappen

Door onze redacteur MARGRIET OOSTVEEN
ROTTERDAM, 26 JAN. In de zwaarbeveiligde rechtszaal van de Rotterdamse rechtbank zijn gisteren drie personen aangehouden wegens "voorbereidingshandelingen voor het helpen ontsnappen van Hüseyin Baybasin".

Dit heeft justitie in Rotterdam vanmorgen bevestigd. Baybasin staat deze week terecht wegens vermeend leiderschap van een criminele organisatie, het organiseren van een heroïnetransport naar Nederland, het inhuren van huurmoordenaars en het organiseren van een gijzeling.

Bronnen rond het onderzoek melden dat alle drie de aangehouden personen van Turkse afkomst in het registratiesysteem van justitie zijn nagetrokken. Ze bleken criminele antecedenten te hebben en als gezocht persoon geregistreerd te staan. De mannen waren de hele week op de publieke tribune van de rechtszaal aanwezig met een vierde persoon, die kort voor de aanhouding verdween.

Aanleiding tot de aanhoudingen was onder meer dat de leden van het arrestatieteam van de politie die Baybasin de hele week geblinddoekt van en naar de zwaarbwewaakte gevangenis (EBI) in Vught transporteren, merkten dat zij voortdurend werden gevolgd. Een belangrijke getuige voor de verdediging van Baybasin heeft gisteren geweigerd een verklaring voor de rechtbank af te leggen.

Een verzoek van raadsman David Moszkowicz om getuige M.B., die in detentie zit, te gijzelen om hem tot spreken te dwingen, werd door de rechtbank afgewezen. Rechtbankvoorzitter R. Lameijer vond gijzeling niet noodzakelijk, omdat in het strafdossier "geen verklaring" van M.B. is opgenomen.

"Voor zover hij is opgetreden als informant, is dat hooguit van belang geweest voor het starten van het onderzoek."

Justitie bevestigt in een eerder stadium met M.B. te hebben gesproken. Moszkowicz wil proberen aan te tonen dat dit gesprek cruciaal is geweest voor het starten van een gerechtelijk vooronderzoek tegen Baybasin. De raadsman hoopt aan te tonen dat het onderzoek tegen Baybasin onrechtmatig is, door op de al eerder betwijfelde reputatie van M.B. te blijven wijzen.

M.B. was lange tijd informant van het toenmalig Interregionaal Rechercheteam (IRT) Noord en Oost Nederland. In 1999 werd hij zelf op verdenking van drugshandel opgepakt door de politie van Amsterdam. Justitie in Amsterdam beschuldigde het IRT er vervolgens van tegen de regels gebruik te maken van een criminele infiltrant, M.B., en via hem het doorlaten van drugs te hebben toegestaan. De rijksrecherche stelde een onderzoek naar de zaak in.

In dat rapport wordt de mogelijkheid uitgesproken dat de uit Turkije afkomstige M.B. "uit politieke hoek" komt. Moszkowicz wilde M.B. gisteren horen om aan te tonen dat M.B. geen betrouwbare bron is, die door de Turkse overheid is "gestuurd". Dit met het doel om Baybasin in het genoemde gesprek met justitie zozeer te belasten, dat hij kon worden aangemerkt als verdachte. Baybasin zegt dat de Turkse overheid het op zijn leven heeft voorzien omdat hij "op hoog niveau" contact onderhoudt met de Koerdische beweging PKK.

Daarom wilde Moszkowicz ook getuigen horen die zegt als voormalig lid van de inlichtingendienst van de Turkse politie te kunnen bevestigen dat Baybasin tot in Nederland werd achtervolgd door een Turks moordcommando. Dit verzoek is afgewezen door de rechtbank.

De zaak-Baybasin zal na vandaag worden aangehouden tot een getuige in Engeland is gehoord. Dat kan "weken tot maanden duren", aldus Moszkowicz.

NRC Webpagina's
26 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad