U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Mediamagnaat onbetwist rijkste politicus van Italië
Silvio Berlusconi preseneert zich voor de komende verkiezingen als 'presi dent-arbeider'. Schaamteloos, vinden critici.

De besten moeten voorgaan
Ton Risseeuw schreef een opruiend rapport over ICT in Nederland. Niks 'prioritaire kennisthema's definiëren'. Bevoordeel de slimste mensen!

Amazon vertrekt uit Nederland
Amazon, de grootste internetwinkel ter wereld, sluit zijn vestiging in Den Haag waar 240 mensen werken. De sluiting hoort bij een reorganisatie die ervoor moet zorgen dat Amazon eind dit jaar 'winst' maakt.

SEC onderzoekt Lucent
De Amerikaanse beurswaakhond SEC is een onderzoek begonnen naar de financiële rapportages van Lucent Technologies, de grootste fabrikant van telecomapparatuur ter wereld. Dat heeft het Amerikaanse concern gisteren bekendgemaakt. Lucent liet in november 2000 weten dat het een vergissing had gemaakt in de berekening van de omzet over het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar. De correcte cijfers werden in december gepubliceerd. Lucent moest toen 700 miljoen dollar (1,67 miljard gulden) aftrekken van het eerder gerapporteerde omzetcijfer.

Banen weg bij Motorola
De Amerikaanse producent van computerchips en mobiele telefoons Motorola schrapt 4000 banen. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. De arbeidsplaatsen vervallen bij de afdeling halfgeleiders. De efficiëntie moet groter en de kosten omlaag. In eerste instantie moeten tijdelijke arbeidskrachten vertrekken, maar gedwongen ontslagen lijken waarschijnlijk. De operatie moet voor het einde van dit jaar zijn afgerond. De eerste concrete maatregelen zijn al in het eerste kwartaal van dit jaar te verwachten. Het bedrijf heeft niet bekendgemaakt waar de ontslagen zullen vallen. De maatregel volgt kort op andere saneringen.

Brits onderzoek naar mogelijk cd-kartel
De concurrentiewaakhond in Groot-Brittannië is een onderzoek begonnen naar mogelijke kartelvorming door de muziekproducenten. Ze zouden samenspannen bij het belemmeren van de import van relatief goedkope cd's uit andere landen van de Europese Unie. Het Office of Fair Trading maakte gisteren bekend dat een eerste onderzoek redelijke gronden heeft opgeleverd om de muziekindustrie te verdenken en een formele procedure te beginnen. De zeven belangrijkste producenten moeten uiterlijk 23 februari informatie verstrekken. Ook de detailhandel en de groothandel dienen opening van zaken te geven. Twee weken geleden werd bekend dat de Europese Commissie bekijkt of de vijf grote muziekconcerns zich in Europa schuldig maken aan prijsafspraken. Van een officieel onderzoek is echter nog lang geen sprake. De vijf zijn Sony, EMI, Universal, Warner en Bertelsmann-dochter BMG. In Groot- Brittannië worden behalve deze bedrijven ook Virgin Records en Pinnacle Records verdacht. (ANP)

China zware IT-concurrent voor India
India levert nu nog de meeste softwarespecialisten wereldwijd, maar dreigt haar rol als marktleider te verliezen door zware concurrentie vanuit China. Dit hebben analisten en topondernemers uit de IT-sector donderdag tijdens een internationale technologieconferentie in Bombay gezegd. Uit een gezamenlijk onderzoek van adviesbureau McKinsey en de Indiase brancheorganisatie Nasscom blijkt dat India in 2006 niet meer zal kunnen voldoen aan de internationale vraag naar IT-experts. Ondertussen investeert China miljarden dollars in IT-opleidingen en onderzoek. Omdat jaarlijks meer dan 100.000 Indiase softwarespecialisten vanwege hogere lonen naar de Verenigde Staten vertrekken, recruteert India nu al IT-experts in China, aldus het onderzoek. (AP)

Kwartaalwinst WorldCom keldert
Het Amerikaanse telecomconcern WorldCom heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar zijn nettowinst zien kelderen met bijna 44 procent tot 726 miljoen dollar (1,7 miljard gulden). De omzet nam licht toe,van 9,3 tot 9,6 miljard dollar. (AP)

SDU koopt belang in Duitse Juris
Uitgever SDU koopt van de Duitse staat 45,33 procent van de aandelen Juris, de belangrijkste aanbieder van juridische online-informatie in Duitsland. Belangrijkste taak van het in Saarbrücken gevestigde bedrijf is om via 34 on-line databanken juridische informatie beschikbaar te stellen voor alle rechtsprofessionals. De Duitse staat blijft met 50,01 procent de grootste aandeelhouder van Juris. (ANP)

Noordelijke Media Groep onderdeel Boom
De Noordelijke Media Groep (NMG) gaat weer deel uitmaken van Koninklijke Boom uitgevers. De Noordelijke Dagblad Combinatie draagt haar belang van 50 procent in de groep over aan Boom. In de NMG zitten de kabelkranten van Nieuws TV, teletekst van Nieuws TXT en internet van NieuwsTV.nl. (ANP)


'De Voorzitter van de Raad van Bestuur van Fewconomy N.V., kolonel bd. J.B. Bosch, is door de Raad van Commissarissen per direct geschorst.' Het gaat er ruig aan toe in de wereld van dotcommers. 'Nu of nooit! Dit is uw kans om de Fewconomy notwerkfilosofie te ervaren als de megalomane eigenaar van fewconomy.com NV. Herwaardeer uw participaties zoals het u uitkomt, maximaliseer de operationele verliezen, en realiseer exits, exits, exits!' Doel van deze subversieve organisatie is het internet op te kopen en te sluiten. Van de makers van alt0169.com.
(www.fewconomy.com).

NRC Webpagina's
10 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad