U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Plan versnippering tv-voetbal
De Eredivisie NV wil het uitzenden van voetbalwedstrijden met ingang van het komende seizoen verdelen over verschillende omroepen. Dat zou betekenen dat de NOS het exclusieve recht op samenvattingen van competitiewedstrijden uit de eredivisie kwijtraakt. De omroepstichting dreigt ook de live beelden van het WK-voetbal te verliezen wegens de dure rechten.

Opkomst, val, opkomst...
Onlangs maakte het Japanse spellenbedrijf Sega bekend dat het stopt met de productie van het vlaggenschip, de Dreamcast. Nota bene de eerste 128-bit spelcomputer op de markt met bovendien talloze uitstekende spellen. De ware oorzaak voor het falen van de Dreamcast is dan ook Sega's gebrek aan marketingpower.

'Dell schrapt banen'
Dell Computer, een van 's werelds grootste fabrikanten van pc's, is van plan de kosten verder te verlagen met 8 10 procent. Daardoor verdwijnen mogelijk 4.000 banen, zo meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Het Amerikaanse concern waarschuwde vorige maand dat de winst zal tegenvallen wegens een verslechtering van de marktsituatie. Dell komt later deze maand met de resultaten over het op 2 februari afgelopen boekjaar.

Verbod tabaksreclame
De Doema, de Tweede Kamer van het Russisch parlement, heeft gisteren ingestemd met een volledig verbod op tabaksreclame. In een eerste lezing stemden 258 van de 450 afgevaardigden voor een verbod op reclame voor tabak en tabaksproducten in de media en op affiches, zo werd gisteren bekend. Het voorstel moet, voordat het als wet kan worden bekrachtigd, nog twee lezingen doorlopen. Een voorstel om de reclame voor alcohol te verbieden is volgens het Russische persbureau Itar- Tass afgewezen.

Gerucht KPN Mobile
De beursgang van KPN Mobile gaat gewoon door in de tweede helft van dit jaar. Dat zegt een woordvoerder van het telecomconcern in een reactie op geruchten. Een Britse internetsite meldde vanochtend dat het Japanse NTT Docomo zijn belang in KPN Mobile, nu nog 15 procent, zou willen uitbreiden. Met die kapitaalsinjectie zou KPN Mobile niet gedwongen worden de geplande beursgang door te zetten in het huidige moeilijke beursklimaat. Een woordvoerster van Docomo in Tokio ontkent overigens dat er op dit moment onderhandeld wordt over uitbreiding van het belang.

Weinig interesse UMTS-veiling België
De Belgische overheid haalt met de veiling van UMTS-licenties voor mobiele telefonie veel minder geld binnen dan aanvankelijk verwacht. Voor de vier beschikbare licenties hadden zich gisteren bij de sluitingstermijn slechts drie gegadigden gemeld. Het gaat om de drie reeds in België actieve operatoren: Belgacom-dochter Proximus, het Nederlandse KPN Orange en Mobistar (France Telecom). De drie gegadigden moeten bij de veiling nu in elk geval het minimumbedrag van 6 miljard frank voor een licentie betalen. De Belgische schatkist ontvangt hiermee in totaal 18 miljard frank (ruim een miljard gulden) in plaats van de 40 tot 60 miljard frank waarop eerder was gespeculeerd. Omgerekend naar opbrengst per inwoner krijgt de Belgische staat de helft van wat Nederland vorig jaar bij de UMTS-veiling opstreek. De Belgische overheid wil een deel van de opbrengst steken in een wegens de vergrijzing opgericht speciaal pensioenfonds. (Hans Buddingh', Brussel)

Kinsella directievoorzitter af bij Tiscali
James Kinsella treedt terug als directievoorzitter van het Italiaanse internetbedrijf Tiscali. Hij kreeg die functie toen World Online in handen kwam van de Italiaanse onderneming. Gisteren liet Tiscali weten dat Kinsella wel aanblijft als gewoon lid van de directie. Hij heeft het voorzitterschap neergelegd, omdat er tussen hem en Tiscali- oprichter Renato Soru verschillen van mening zijn ontstaan, aldus Tiscali. (ANP)


Lees mee met Cora, Heidi en Catrien. Deze 'gewone vrouwen' (een orthopedagoge, een ambtenaar en een financieel journaliste) doen verslag van de boeken die ze lezen. Verder voeren professionals het woord. Oscar van den Boogaard schrijft een interactief verhaal, Thomas Rosenboom een reisverhaal. Op het 'debutantenbal' worden nieuwe schrijvers met schimmige plaatjes geïntroduceerd.
(www.boekboek.nl)

NRC Webpagina's
9 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad