U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Plan versnippering tv-voetbal

Door onze redacteur MARC SERNE
ROTTERDAM, 9 FEBR. De Eredivisie NV wil het uitzenden van voetbalwedstrijden met ingang van het komende seizoen verdelen over verschillende omroepen. Dat zou betekenen dat de NOS het exclusieve recht op samenvattingen van competitiewedstrijden uit de eredivisie kwijtraakt. De omroepstichting dreigt ook de live beelden van het WK-voetbal te verliezen wegens de dure rechten.

Eredivisie NV is de overkoepelende organisatie die namens de clubs uit de hoogste afdeling van het betaalde voetbal onderhandelt over de televisierechten. Deze organisatie wil het competitievoetbal met ingang van het volgende seizoen verdelen over NOS, SBS6 en Canal+. Dat blijkt uit het rapport 'Uitganspunten Mediastrategie', dat zij vorige week aan de omroepen presenteerde.

Eredivisie NV ziet het uitzenden van korte wedstrijdflitsen van slechts enkele minuten het liefst verhuizen naar de NOS. Uitgebreide samenvattingen zouden in die opzet gaan naar SBS6. Canal+ ten slotte zou in de voorgestelde opzet het recht op live wedstrijden behouden.

Deze ommezwaai in de strategie van de voetbalclubs komt volgens betrokkenen in de omroepwereld voort uit het feit dat één omroeppartij niet langer aan de steeds hoger opgeschroefde financiële eisen van de clubs kan voldoen. De Eredivisie NV krijgt van de NOS nu nog jaarlijks 38 miljoen gulden voor de samenvattingen, terwijl Canal+ 30 miljoen gulden per jaar vergoedt aan het betaalde voetbal voor de uitzending van live wedstrijden. Het jaarlijkse bedrag van 68 miljoen gulden dat de televisierechten op dit moment opleveren, vinden de clubs te laag. Zij willen naar een bedrag dat minimaal boven de 100 miljoen gulden per seizoen uitkomt.

De onderhandelingen over de tv-rechten voor het komende voetbalseizoen (vanaf september) duren al meer dan een jaar. Onder meer telecombedrijf KPN en het Zwitserse marketingbureau AIM hebben gezegd dat ze bereid waren 150 miljoen gulden per jaar te betalen. KPN is nog steeds geïnteresseerd, maar inmiddels alleen in de rechten voor het uitzenden van beelden op internet. Het contract met AIM ketste af omdat het bureau geen harde bankgarantie kon leveren.

De discussie over de televisierechten voor de eredivisie loopt in feite vooruit op de vergelijkbare problemen die zich afspelen rond het WK- voetbal in 2002 in Japan en Zuid-Korea.

De Duitse mediamagnaat Leo Kirch, die met het Zwitserse sportmarketingbureau ISL voor een bedrag van bijna vier miljard gulden de televisierechten heeft gekocht voor het WK voetbal in Japan en Duitsland (2006), vraagt aan de Nederlandse zenders 50 miljoen dollar (120 miljoen gulden) om het evenement te mogen uitzenden.

Het gaat hier om 52 wedstrijden die voor een groot deel in Europa in de nachtelijke uren worden gespeeld. Kirch wil in zijn prijs geen onderscheid aanbrengen of Nederland wél of niet aan het toernooi deelneemt, hetgeen een aanzienlijk verschil in prijs zou kunnen uitmaken. Ook dit bedrag is in Nederland echter niet door één marktpartij op te hoesten. Ook voor het WK zou een collectief van omroepen de oplossing kunnen zijn. Maar alle partijen wachten eerst af of het Nederlands elftal zich wel of niet plaatst voor het toernooi.

Opmerkelijk is dat in Duitsland dezelfde discussie speelt. Ook daar kunnen omroepen als ARD en ZDF, die tot nu toe de wedstrijden van het nationale elftal op WK-toernooien hebben uitgezonden, de vraagprijs niet betalen.

NRC Webpagina's
9 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad