U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Gymnastiek verdwijnt opnieuw van de radio
De NOS stopt vanaf 1 april met het ochtendgymnastiekprogramma 'NOS Sportief' op Radio 5. Op die zender wordt dan het 'Radio 1 Journaal' doorgegeven. Volgens een woordvoerder is er tegenwoordig een "voortreffelijk alternatief" voor 'NOS Sportief', het televisieprogramma 'Nederland in Beweging' van de AVRO. "Daar kijken erg veel mensen naar", aldus een woordvoerder van de NOS.

Auteursrecht vormt pijler van digitaal Europa
Het Europees Parlement werkt momenteel aan een Europese wetgeving die de wettelijke bescherming van artiesten en producenten van kunstwerken moet afstemmen op de nieuwe digitale ontwikkelingen. Volgende week zal erover worden gestemd. De Europese Richtlijn moet vervolgens in alle lidstaten van de EU ten uitvoer worden gelegd.

Doek valt te vroeg voor klassieke muziekgids
"Dit blad had er al heel lang moeten zijn", zei Marianne Broeder, adjunct-hoofdredacteur van Vrije Geluiden, op 14 februari 2000 in deze krant. Nog geen jaar later ligt het laatste nummer bij de abonnees en in de kiosk. De VPRO stopt met de gids voor klassieke muziek op radio en tv.

Misse missies
De eertijds door velen bejubelde Israëlische premier Golda Meïr werd in 1969 door de Sunday Times naar haar mening over de Palestijnen gevraagd. Meir antwoordde: "Ze bestaan niet." Dé manier om een probleem te ontkennen.

Verlies barnesandnoble
Het verlies van de Amerikaanse internetboekenwinkel barnesandnoble.com is in het vierde kwartaal van vorig jaar opgelopen van 38,4 naar 138 miljoen dollar (326 miljoen gulden). De omzet steeg van 76,2 naar 194,6 miljoen dollar. Over heel 2000 liep het verlies op van 102,4 naar 275,7 miljoen dollar bij een omzetgroei met 65 procent tot 320 miljoen dollar. Het bedrijf liet gisteren weten dat het 350 banen schrapt, ofwel 16 procent van het personeelsbestand.

Orange Belgium definitief in handen KPN
Het Belgische telecombedrijf KPN Orange Belgium is gisteren definitief in handen gekomen van KPN. Het Nederlandse telecombedrijf kocht het resterend belang van 50 procent van Orange, onderdeel van France Telecom. De deal werd al in december vorig jaar aangekondigd. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 500 miljoen euro (1,1 miljard gulden). KPN betaalt dat bedrag uit eigen middelen. KPN Orange Belgium wordt ondergebracht bij KPN Mobile.

P. van Hoogstraten weg bij Datelnet
President-commissaris P. van Hoogstraten van investeringsmaatschappij Newconomy vertrekt als directeur van telecombedrijf Datelnet. Wel blijft hij vanaf 1 februari een dag per week aan die onderneming verbonden. Van Hoogstraten wil zich meer bezighouden met 'andere activiteiten', waaronder Newconomy. (ANP)

FIA maant Bernie Ecclestone
Bernie Ecclestone, organisator van de races in de Formule 1, moet ruim 140 miljoen gulden aan de internationale autosportfederatie FIA betalen om zich te blijven verzekeren van de tv-rechten. Dat heeft de FIA gisteren besloten. Aanleiding tot het besluit was het in gebreke blijven van Ecclestone inzake de betaling van de 140 miljoen, dat nog maar het aanvangsbedrag is van wat Ecclestone werkelijk moet gaan betalen om zich ook na 2010 te verzekeren van de tv-rechten van de Formule 1. Ecclestone heeft de tv-rechten voor de Formule 1 tot 2010 in bezit. Vorig jaar werd dat contract opengebroken en met bijna 100 jaar verlengd.

'Mobiele telefoon registreert hartslag'
Bell Labs, dochter van telecombedrijf Lucent Technologies, wil mobiele telefoons ontwikkelen die vitale levenstekens van de beller kunnen opvangen. Dat meldt het populair wetenschappelijk tijdschrift New Scientist. Bell Labs wil slim gebruik maken van de radiogolven die het apparaat uitzendt. Sommige golven kaatsen via de borst, het hart of de longen terug. Een zaktelefoon zou daarmee meteen een ontvanger kunnen zijn. Volgens Bell Labs kan zo'n telefoon nuttig zijn om na een aardbeving naar levenstekens te zoeken onder het puin.

'News Corp dicht bij overname DirecTV'
News Corporation, het mediaconcern van de Australiër Rupert Murdoch, is volgens welingelichte bronnen dicht bij de overname van DirecTV, de grootste aanbieder van satelliet-tv in de Verenigde Staten. De mediamagnaat zou met het samenvoegen van Sky Global en DirecTV, eigendom van General Motors-onderdeel Hughes Electronics, een wereldwijd sateliet-televisienetwerk in handen krijgen met een geschatte waarde van 70 miljard dollar (165 miljard gulden). Murdoch wilde gisteren echter niet meer zeggen dan dat "de gesprekken vorderen". Het concern behaalde in het tweede kwartaal van het halverwege 2000 begonnen boekjaar een bedrijfsresultaat van 563,2 miljoen dollar tegen 510 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Het resultaat zit ruim boven de verwachtingen. De omzet was met 3,85 miljard dollar vrijwel onveranderd. (AP)

Pinochet
Een elektronische krant in Chili, El Mostrador, heeft een document gepubliceerd dat - als het authentiek blijkt te zijn - aantoont dat de vroegere dictator Pinochet afwist van de moorden die ten tijde van zijn bewind werden gepleegd. Het gaat om een brief waarin een aanklager van het leger hem op 24 november 1973 vroeg een onderzoek in te stellen naar de moord op politieke tegenstanders. (Reuters) www.elmostrador.cl


Dagelijks een overzicht van boekbesprekingen, essays, opiniestukken en achtergrondartikelen over kunst en cultuur, wereldwijd geplukt uit Engelstalige kranten, nieuwsdiensten en tijdschriften? Voor de verwende intellectueel en kunstliefhebber is er de Arts & Letters Daily. Deze week onder meer een recensie van de nieuwe Don DeLillo (uit The Observer) en een interview met Norman Finkelstein (BBC Radio).
(www.cybereditions.com/aldaily)

NRC Webpagina's
8 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad