U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ministerie van Veiligheid Hong Kong

Verenigde Naties

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Economische Zaken


Import uit China fors gestegen


De handel tussen Nederland en China is de laatste tien jaar fors toegenomen. De invoer van Chinese producten steeg echter veel meer dan de export naar China. In 2000 stond tegenover elke gulden aan producten die Nederland naar China uitvoerde, zesenhalve gulden aan invoer. Nederland heeft met China dus een groot handelstekort. Op de wereldranglijst van landen waarnaar Nederland exporteert staat China op de 32ste plaats, op de lijst van invoerlanden neemt China de achtste positie in.

Volgens cijfers van Economische Zaken bedroeg de invoer in 1999 in totaal ruim acht miljard gulden. In de eerste helft van 2000 ging het al om 5,9 miljard, een stijging van 62,3 procent vergeleken met de eerste helft van 1999. Machines, transportmiddelen en personal computers worden het meest ingevoerd, in 1999 voor een waarde van 3,1 miljard gulden. Ook traditionele Chinese producten zoals textiel, kleding, schoeisel en speelgoed maken een groot deel uit van het Chinese exportpakket (in 1999 voor 2,8 miljard gulden).

De export naar China is in de jaren negentig veel minder gegroeid. Het land kan een enorme, groeiende markt worden. Goede betrekkingen van de Nederlandse regering met de Chinese overheid acht het bedrijfsleven van groot belang.

De export nam tussen 1994 en 1998 in totaal slechts met dertig procent toe. Cijfers over de eerste helft van 2000 geven wel aan dat de export aantrekt. De uitvoer in deze periode bedroeg 918 miljoen gulden, een stijging van 10,5 procent ten opzichte van de eerste zes maanden van 1999. Kapitaalgoederen (zoals generatoren, computers en papiermachines) en chemicaliën vormen meer dan tweederde van het exportpakket. Opvallend is dat de uitvoer van alcoholhoudende dranken in 1999 met 237 procent toenam tot 72 miljoen gulden.


Zie ook:

Van Aartsen zegt reis naar China af (6 februari 2001)
Slecht voor de pr van China (6 februari 2001)

NRC Webpagina's
7 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad