U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ministerie van Veiligheid Hong Kong

Verenigde Naties

Ministerie van Buitenlandse Zaken


Ruzie over gesprek met Falun Gong

Van Aartsen zegt reis naar China af

Door onze correspondent FLORIS-JAN VAN LUYN
DEN HAAG/PEKING, 6 FEBR. Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) heeft vanochtend op het laatste moment zijn bezoek aan China afgezegd.

De reden is onenigheid met Peking over een voorgenomen gesprek van de Nederlandse ambassadeur voor de rechten van de mens met leden van de geloofsbeweging Falun Gong in Hongkong.

Een woordvoerder van Van Aartsen heeft het besluit bevestigd. Volgens hem is het besluit "in goed overleg" met de Chinese regering genomen. "Zo'n bezoek moet onder optimale omstandigheden plaatshebben en die waren er niet meer." Nederland weigerde op de Chinese wens in te gaan de ontmoeting met de Falun Gong te schrappen.

Het is zeker dat Nederland met zijn beslissing de Chinees-Nederlandse betrekkingen enige schade toebrengt. Het bezoek van Van Aartsen aan China was het eerste van een Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken in zes jaar.

De Chinese ambassade in Nederland zou gisteren Van Aartsen hebben verzocht het gesprek van hem en ambassadeur Renee Jones-Bos met de in China verboden beweging Falun Gong te annuleren. Zijn bezoek aan China zou anders niet mogelijk zijn. Van Aartsen heeft niet toegegeven aan die eis en de ontmoeting tussen Jones-Bos en de Falun Gong in Hongkong gaat gewoon door. Volgens anonieme bronnen is er geen sprake van geweest dat Van Aartsen bij die ontmoeting aanwezig zou zijn, maar een woordvoerder van de Falun Gong in Hongkong beweert het tegendeel.

Eerder gisteren liet een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken in Hongkong weten dat China contacten tussen buitenlandse regeringen en de Falun Gong niet accepteert. "Wij zijn er scherp op tegen dat [zij] de kwestie van de Falun Gong gebruiken om zich te mengen in China's binnenlandse aangelegenheden", aldus de woorvoeder. In zijn publieke waarschuwing noemde het Chinese ministerie Nederland niet bij naam, maar verwees naar "een bepaalde buitenlandse staat".

Het is de eerste keer dat China het afgelasten riskeert van een bezoek van een buitenlandse minister wegens contacten van die minister met de Falun Gong. De beweging werd twee jaar geleden door China verboden nadat aanhangers een massale demonstratie voor erkenning hielden in het centrum van Peking. Sinds die tijd pakt de Chinese regering de beweging hard aan.

NRC Webpagina's
6 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad