U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K U N S T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Filmfestival Rotterdam 2001

Filmtijger


Veel prijzen voor jonge regisseurs

Door HANS BEEREKAMP
ROTTERDAM, 5 FEBR. Met de bekroning van opvallend veel jonge Japanse en Duitse filmmakers en een stijging van het bezoekersaantal van acht procent (van 320.000 naar 345.000 bezette stoelen) werd de dertigste editie van het International Film Festival Rotterdam afgelopen weekeinde besloten. De toename van het aantal festivalgangers, dat ook tot uiting kwam in de hoeveelheid aanwezige professionals uit binnen- en buitenland (2500 gasten, onder wie 375 regisseurs en 530 journalisten), is des te opmerkelijker, omdat de programmering zich in onverminderde mate concentreert op vernieuwende, niet in eerste instantie op een breed bioscooppubliek gerichte films.

De publieksprijs ging op grond van een enquête onder de festivalbezoekers naar de documentaire Promises van de drie debuterende Amerikaanse regisseurs Justine Shapiro, B.Z. Goldberg en Carlos Bolado over Israëlische en Palestijnse kinderen. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Rotterdamse publieksprijs dat een documentaire wint, en ook voor het eerst dat de bekroonde film nog geen Nederlandse distributeur heeft. Wel worden de nummers twee en drie, Memento van de Britse voormalige winnaar van een Tiger Award Christopher Nolan en Pane e tulipani van de Italiaan Silvio Soldini in de bioscoop uitgebracht.

De prijs van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten is in Rotterdam bedoeld om een festivalfilm aan een distributeur te helpen, door de kosten van ondertiteling aan te bieden. Het is dit jaar niet zeker of dat zal lukken. Hoewel de winnaar, Die Unberührbare van de Duitse regisseur Oskar Röhler, geselecteerd was voor het hoofdprogramma, zei festivaldirecteur Simon Field zaterdagavond dat de film hem niet genoeg aan het hart ging om hem uit te brengen als zogeheten Tiger Release. Net als de speciale vermelding van de Nederlandse persjury, Beau travail van Claire Denis, kan Die Unberührbare nog wel opgepikt worden door een andere distributeur.

De drie winnaars van Tiger Awards zullen wel worden uitgebracht, zowel in de filmtheaters als door de VPRO-televisie. De regisseurs ontvangen bovendien elk 10.000 Euro. Het betreft de Duitse Maria Speth voor In den Tag hinein, de Uruguyanen Juan Pablo Rebella en Pablo Stoll voor 25 Watts en de Japanner Tomoyuki Furumaya voor Bad Company (Mabudachi). Furumaya won ook de FIPRESCI-prijs van de internationale filmcritici, die een eervolle vermelding gaven aan zijn landgenoot Kazuyoshi Kumakiri voor Hole in the Sky (Sora no ana). De NETPAC-prijs voor de beste Aziatische film werd toegekend aan de Iraanse debutante Maryam Shahriar voor Daughters in the Sun (Dokhtaran khorshid), met een eervolle vermelding voor de Vietnamese productie The House of Guavas (Muaoi) van veteraan Dang Nhat Minh.


Zie ook:

Rotterdam vrijplaats voor spirituele films (31 januari 2001)
Jongeren zijn eigenlijk net bejaarden (31 januari 2001)
Een leven zonder duidelijke ambities (29 januari 2001)

NRC Webpagina's
5 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad