U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K U N S T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Filmfestival Rotterdam 2001

Filmtijger


Nanouk Leopold over Îles flottantes

Een leven zonder duidelijke ambities


Op het International Film Festival Rotterdam strijden vijftien films van beginnende regisseurs om drie Tiger Awards. Nanouk Leopold is de enige Nederlandse kandidaat.

Door BIANCA STIGTER

ROTTERDAM, 29 JAN. Îles flottantes is de eerste, lange, wrange speelfilm van Nanouk Leopold (1968, Rotterdam). Drie vriendinnen van omstreeks de dertig weten nog steeds niet wat ze van het leven willen. Kaat probeerde een paar studies, Sacha zoekt het in extreme relaties, Isa verandert steeds van interieur- en schilderstijl. Îles flottantes is een film uit de serie No More Heroes, vier lowbudgetfilms over hedendaags Nederland. Vanavond gaan ze allemaal in Rotterdam in première. Nanouk Leopold ging zowel naar de kunst- als de filmacademie. Na haar bekroonde eindexamenfilm Weekend maakte ze het televisiedrama Max Lupa. Leopold woont in Rotterdam en is vernoemd naar Nanook, de beroemde eskimo uit de documentaire van Don Flaherty.

Îles flottantes is een toetje. Waarom heet de film zo?

Leopold: "Îles flottantes betekent drijvende eilanden. Daar kun je Kaat, Sacha en Isa wel mee vergelijken. Ze geven geen richting aan hun eigen leven en ze zijn geïsoleerd ten opzichte van elkaar en van de wereld."

In de film worden de îles geserveerd op de dertigste verjaardag van Kaat. Wat is er bijzonder aan dertig worden?

"Iedereen mag lanterfanten als hij jong is. Dat wordt gewoon gevonden. Maar als je dertig bent, wordt die levensstijl schrijnend. Voor je het weet ben je veertig. Dan is het ook weer prima, want dan verwacht niemand meer dat er nog iets van je terechtkomt. Dertig is het allerlaatste moment waarop je nog kunt denken: later als ik groot ben. Ik zie mensen om me heen snel nog iets anders gaan studeren of eindelijk een echte baan nemen. Of een kind."

Îles flottantes speelt zich af in Rotterdam. Wat betekent deze stad voor de film?

"Rotterdam is een mooie stad met een gevarieerd visueel aanbod. Veel scènes heb ik geschreven met de locaties al in mijn hoofd. Maar de film gaat niet speciaal over Rotterdam. Het is gewoon 'een' grote stad, al is het dat wel weer meer dan bijvoorbeeld Amsterdam met al zijn poppenhuizen."

De film schetst een portret van een weinig ambitieuze generatie.

"Er bestaan echt heel veel niet-ambitieuze mensen. Ambitieuze mensen vormen de uitzondering."

Bent u ambitieus?

"Regisseren is een leuke hobby. Of klinkt dat niet serieus genoeg?"

Kent u veel vrouwen die zoals de vriendinnen in het leven staan?

"Ja. Maar ook veel mannen. Bijna iedereen kan waarschijnlijk wel iets van zichzelf in hen terugvinden, hoe graag je dat ook zou willen ontkennen. Ik denk dat je na Îles Flottantes best gefrustreerd uit de bioscoop kunt komen. De vriendinnen maken zich de hele film lang druk om niets. Maar ja, waar moet je je anders druk om maken? Het is best ingewikkeld om er een alternatief voor te vinden, zonder meteen in het andere uiterste te vervallen en dan maar de honger in Afrika bestrijden."

Is Îles Flottantes een komedie?

"Ik heb op z'n kaalst willen laten zien hoe het is om een slap karakter te hebben, en dat het best moeilijk is om daaraan te ontsnappen. Dat beseffen en erom lachen is misschien het beste wat je kunt doen."

Îles flottantes. Vanavond, 20.00 Pathé 5, di 30 12.00 Pathé 4, do 1 14. 15 Venster 1, vr 2 19.45 Pathé 4.

NRC Webpagina's
29 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad