U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ontwikkelingssamenwerking

Europese Unie

Witte Huis

Brief Herfkens
(Engelse versie)

Brief Herfkens
(Nederlandse versie)


Herfkens: EU-actie tegen abortusbeleid VS

Door onze redacteur FLORIS VAN STRAATEN
DEN HAAG, 30 JAN. Minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) is "volstrekt verbijsterd" over het besluit van de Amerikaanse president Bush subsidies voor programma's van geboortebeperking in ontwikkelingslanden te schrappen.

De minister schrijft dat in een brief aan de Deense Eurocommissaris voor ontwikkelingssamenwerking Poul Nielson, die opmerkelijk fel van toon is. "Ik had gehoopt dat acht jaar Bill Clinton dit soort 'verlichte politiek' afdoende de kop ingedrukt zou hebben. Maar kennelijk was dat een illusie", schrijft ze.

Herfkens betoogt verder dat "een snelle en krachtige Europese reactie" nodig is op de Amerikaanse stap. Nederland en andere lidstaten van de Europese Unie moeten volgens haar hulporganisaties die door het Amerikaanse besluit worden gedupeerd schadeloos stellen, zodat ze hun programma's kunnen voortzetten. Zelf is ze bereid hieraan "ruimhartig" bij te dragen. Hoeveel geld hiermee is gemoeid wordt op dit moment nog in Den Haag en elders onderzocht.

Herfkens zegt zich nog levendig "donkere dagen" te herinneren, toen ze tijdens het presidentschap van Bush' vader voor de Wereldbank werkte en ook met de kwestie werd geconfronteerd. "Ik hoop die niet nog eens te hoeven meemaken."

Als een van zijn eerste beleidsdaden draaide de nieuwe president Bush vorige week een besluit terug van zijn voorganger Clinton om subsidies te verlenen aan internationale organisaties die abortus in het buitenland steunen door medische ingrepen, advies of lobbywerk. Clinton had op zijn beurt in 1993 het conservatieve beleid van president Bush senior en diens voorganger Reagan direct terugggedraaid.

Het is overigens de vraag of Eurocommissaris Nielson zelf veel kan doen. Hij is voor stappen geheel afhankelijk van de lidstaten. Herfkens heeft inmiddels contact opgenomen met haar Zweedse collega Maj-Inger Klingvall. Zweden is thans voorzitter van de EU. Ook haar 'sisters-in- arms', de Britse Clare Short en de Duitse Heidemarie Wieczorek kregen een kopie van de brief. In Nederland heeft het Tweede-Kamerlid H. Molenaar (PvdA) inmiddels vragen gesteld over de Amerikaanse stap. Ook Molenaar suggereerde dat Nederland of de EU de financiële steun aan door de VS gesteunde programma's kan overnemen.

NRC Webpagina's
30 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad