U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Consensus komedie

HENK VAN GELDER
Opa Bol was alleen in het grote huis. De kleinkinderen waren na negen jaar de deur uit en de andere opa was gestorven. De eerste aflevering in het tiende seizoen van Oppassen!!! begon vorig najaar met een soloscène voor Ben Hulsman als de achtergebleven grootvader.

Niet alleen hij, maar ook het vaste publiek dacht op dat moment ongetwijfeld even terug aan zijn vroegere tegenspeler Coen Flink, die in de zomer was overleden. De vraag luidde hoe het verder moest met opa Bol, en met de serie.

Halverwege die eerste aflevering kwam er echter een jonge vrouw binnen, die verre familie bleek te zijn en vroeg of ze niet een tijdje met haar kinderen bij opa mocht intrekken. Voor iedere andere man zou dat een moeilijke kwestie zijn. Het huis leeg, goede vriend dood, eerst maar even een adempauze om ermee in het reine te komen. Of toch dat verre familielid uit de brand geholpen? Een dilemma, maar niet voor opa Bol. Nog voordat de aftiteling in zicht kwam, had hij al vrolijk ja gezegd. Waar men in Amerikaanse of Britse series graag vele afleveringen had gevuld met opa's innerlijke strijd (will he or won't he?) was het hier binnen enkele minuten opgelost. En ook is er, nu Oppassen!!! vanavond alle records breekt met de 250ste aflevering, allang weer moeiteloos een tweede opa bij gekomen. Zo rimpelloos gaan dat in een Nederlandse comedy.

Dit is het consensusland en dus heerst ook in de Hollandse comedycultuur het harmoniemodel. Iedereen weet dat een op de spits gedreven conflict de beste comedy oplevert, maar wij houden niet van conflicten. Wij willen pais en vree, wij verlangen dat de hoofdpersonen elkaar aan het eind van de aflevering toch weer lachend in de ogen kijken. Nee, we zijn heus niet meer kwaad op elkaar. Ach, het was allemaal maar een misverstand. De handeling wordt niet door een conflict op gang gebracht, maar door een misverstandje. Als de personages uit hun doen zijn, duurt dat altijd maar even. Weldra zijn ze weer sympathiek. En dilemma's zijn veel te moeilijk. Dat had opa Bol goed begrepen.

Oppassen!!!, zaterdag, Ned.3, 19.35-20.05u.

NRC Webpagina's
3 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad