U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Poëzierel

HENK VAN GELDER
Wat hij er precies van moest denken, wist de dienstdoende kunstredacteur van het Algemeen Handelsblad niet zo goed. In elk geval was het een 'vreemd eerbetoon' geweest, op zaterdag 27 maart 1954 in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Namens de Kunstraad werden daar prijzen aan kunstenaars uitgereikt, maar aan één van de winnaars was de toegang geweigerd. Geheel naar waarheid rapporteerde de man van de krant "dat Lucebert, vermomd als Keizer met een bordpapieren kroon, flodderige mantel en paardenharen knevel, vergezeld van zijn in middeleeuws gewaad gehulde gade, vijf hellebaardiers, onder aanvoering van hopman Bert Schierbeek, en een onbestemd gecostumeerde volksmenigte, door de in aller ijl ontboden politie van de trappen en deuren van het Stedelijk Museum verwijderd waren gehouden".

Vandaag, op de landelijke gedichtendag, kijkt het beziens- en prijzenswaardige programma Andere tijden terug op deze poëzierel. Monkelend vertellen de bentgenoten Remco Campert en Gerrit Kouwenaar hoe het allemaal in zijn werk is gegaan. Lucebert, die ergens 'de keizer der Vijftigers' was genoemd, besloot als zodanig uitgedost naar de prijsuitreiking te gaan. Maar omdat een keizer ook een gevolg moet hebben, maakten de vrienden er, ten huize van de filmer Louis van Gasteren, een complete verkleedpartij van, met medewerking van het in toneelkringen zeer bekende kostuumverhuurbedrijf Serné. Zo toog men naar het Stedelijk, waar het gezelschap niet naar binnen mocht - om de formele reden dat niet iedereen een uitnodiging had.

Andere tijden is er vanavond snel mee klaar, zonder uit te leggen waarom zo'n onschuldig speelsigheidje in de bedompte cultuur van de jaren vijftig zoveel opzien kon baren. Wat in deze tijd niet meer dan 'een glimlachje' teweeg zou brengen, zoals Kouwenaar terecht concludeert, was destijds voldoende om van Lucebert een ware burgerschrik te maken. Die context ontbreekt, hoewel er veel te vertellen zou zijn over de verschillen tussen toen en nu. Meestal doet het programma dat beter.

Andere tijden, Ned.3, 20.45-21.15u.

NRC Webpagina's
25 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad