U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Snelle expansie kost KPNQwest veel meer geld
KPN-Qwest, bouwer en exploitant van glasvezelnetwerken, heeft vorig jaar een forse omzetgroei geboekt. Beleggers reageerden vanochtend tevreden, ondanks het toegenomen nettoverlies waarmee de groei gepaard is gegaan. KPNQwest opende 4,4 procent hoger op de effectenbeurs.

Spel lijkt uit voor Sega's hardware
Het Japanse bedrijf Sega lijkt het eerste slachtoffer te worden van de titanenstrijd op de markt voor spelcomputers. Sega overweegt zich geheel te concentreren op de software, zei een woordvoerder vandaag in Tokio.

Reddingspoging internetbedrijf Stonehenge faalt
Een reddingspoging van internet-telecombedrijf Stonehenge is mislukt. Daarom heeft het bedrijf, waar ongeveer 30 miljoen gulden in is geïnvesteerd, vandaag surseance van betaling aangevraagd bij de rechtbank in Amsterdam. Dat zegt oprichter A. Akkerman in een telefonische toelichting.

Het veelbesproken geheim van IT
Het is revolutionair! Het wordt belangrijker dan internet! Het zal steden veranderen! De afgelopen tijd woedde een kleine hype op internet en in de Amerikaanse media over een mysterieuze nieuwe uitvinding bijgenaamd 'IT'. Wat is IT? Niemand schijnt het te weten en de uitvinder Dean Kamen zwijgt in alle talen over zijn geesteskind.

Geen BBC voor Chinezen
De Servische zender RTS Sat is terug op de Eutelsat-satellieten. In mei 1999, ten tijde van de oorlog in Kosovo, besloten aandeelhouders van Eutelsat (waaronder Nederland) de Servische overheidszender het zwijgen op te leggen. RTS Sat zond in hun optiek oorlogspropaganda uit. In oktober jl. besloten diezelfde landen het uitzendverbod op te heffen, aangezien de situatie in Servië en Kosovo is gestabiliseerd en er geen sprake meer is van een oorlogssituatie. RTS Sat is nu digitaal ongecodeerd terug op de Hotbird 3 en Eutelsat 2F4.

'UMTS-licenties te duur'
Het Franse Suez Lyonnaise en het Spaanse Telefónica zijn geen kandidaat voor een van de drie UMTS-frequenties in Frankrijk, zo hebben ze vandaag bekendgemaakt. De twee concerns, verenigd in het consortium ST3G, hebben besloten af te zien van de schoonheidswedstrijd voor de licenties, die snel mobiel internetten mogelijk maken. Volgens de partners komen de bedragen die voor de licenties gevraagd worden "niet overeen met de marktsituatie". De Franse regering heeft de prijs vastgesteld op 4,95 miljard euro (10,9 miljard gulden) per licentie.

WHO wil verbod op tabaksreclame
Sigarettenfabrikanten mogen geen evenementen meer sponsoren en niet meer adverteren in kranten, tijdschriften of op internet. Dat is de inhoud van een verdrag dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gisteren heeft gepubliceerd. Het verdrag wordt vanaf 30 april besproken door de WHO-lidstaten. Als zij het aannemen, komt er ook een verbod op alle vormen van reclame door tabaksfabrikanten voor jongeren van onder de achttien. (AP)

Sun en Microsoft treffen schikking
De Amerikaanse softwarebedrijven Sun Microsystems en Microsoft hebben gisteren een schikking getroffen in een slepend juridisch gevecht. Microsoft betaalt Sun 20 miljoen dollar (47 miljoen gulden). Sun spande drie jaar geleden een rechtzaak aan tegen 's werelds grootste softwareproducent wegens schending van een licentieovereenkomst uit 1996 voor het gebruik van zijn computerprogrammeertaal Java. Microsoft had de computertaal, die toepasbaar is in alle computersystemen, zodanig gewijzigd dat die alleen werkte met zijn besturingsprogramma Windows. De schikking staat Microsoft toe Java nog zeven jaar te gebruiken in bestaande producten, zoals het internetbladerprogramma Explorer. Maar in toekomstige producten mag Java niet meer worden toegepast. (AP, Reuters)

Jaarwinst Compaq vrijwel gelijk
Het Amerikaanse Compaq Computers heeft in het afgelopen jaar een nettowinst geboekt van 569 miljoen dollar (1,3 miljard gulden), ofwel 33 dollarcent per aandeel. Een jaar eerder was dat 34 dollarcent. De grootste computerfabrikant ter wereld waarschuwde eind vorig jaar al dat de resultaten zouden tegenvallen wegens dalende verkoopcijfers. De omzet steeg met 10 procent tot 42,4 miljard dollar. (AP)

T-Online boekt stevig verlies
T-Online, de grootste internetaanbieder van Europa, heeft vorig jaar een verlies voor belastingen geboekt van 125 miljoen euro (275 miljoen gulden). In 1999 behaalde het dochterbedrijf van Deutsche Telekom nog een winst van 17,6 miljoen euro. Het verlies was voorzien. Analisten hadden voorspeld dat het resultaat op 120 miljoen 135 miljoen euro negatief zou uitkomen. De omzet groeide wel fors, met 86 procent tot 797,2 miljoen euro. Eerder was al bekendgemaakt dat het aantal abonnees vorig jaar is gestegen met 68 procent tot 7,9 miljoen. (DPA, ANP)

Groningen digitaal knooppunt
TyCom, een concern dat wereldwijd onderzeese glasvezelnetwerken aanlegt, heeft besloten een belangrijke verbinding in het zogenoemde TyCom Global Network (TGN) te laten aanlanden bij de Eemshaven. Het bedrijf investeert hierin de komende twee jaar ongeveer 100 miljoen dollar. Groningen wordt daarmee een belangrijk knooppunt in het wereldwijde digitale netwerk, aldus het Groningse gemeentebestuur en andere betrokkenen. Groningse ondernemers en bestuurders zijn ongeveer een half jaar bezig geweest om TyCom, onderdeel van het Amerikaanse concern Tyco, enthousiast te maken voor het noorden. Groningen is interessant voor TyCom omdat het tussen Amsterdam en Hamburg ligt. Deze steden vormen belangrijke knooppunten in het digitale netwerk, maar hebben in toenemende mate te kampen met grote capaciteitsproblemen. Essent Kabelcom zorgt voor een doorverbinding en de aanleg van een nieuwe digitale hoofdroute van Amsterdam via Groningen naar Hamburg. De doorverbinding moet volgend jaar (ANP)

EasyEverything breidt uit in Amsterdam
De keten van internetcafés EasyEverything opent volgende week zijn tweede vestiging in Amsterdam. De internetcafés in Amsterdam en Rotterdam hebben sinds hun opening halverwege vorig jaar bijna 2,5 miljoen bezoekers getrokken, meldt het bedrijf. (ANP)

Jongeren kopen 140 miljoen via internet
CD's, boeken en kleding. Daaraan geven jongeren hun geld uit als ze via internet artikelen bestellen. Afgelopen jaar besteedden ze zo'n 140 miljoen gulden via internet. Volgens webonderzoeker Multiscope doen de Nederlandse jongeren hun aankopen via internet nauwelijks in buitenlandse winkels. In de toptien van meest bezochte winkels is er geen enkele buitenlandse terug te vinden. De onderzoekers vermoeden dat dat komt omdat ze vooral snelle en betrouwbare levering willen. (ANP)

Consument koopt meer via internet
Kopen op internet neemt de komende jaren een grote vlucht. In 2005 zal 10 tot 20 procent van alle consumentenaankopen on line gebeuren. Nu schommelt dat wereldwijde percentage nog rond de 1 procent. Dat stelt het bureau Ernst and Young op basis van een onderzoek in twaalf landen. Volgens de onderzoekers lijken de typische internetwinkels het af te leggen tegen de traditionele winkelbedrijven met een winkelsite. (ANP)


Op internet zijn duizenden grappige foto's, filmpjes en softwareprogramma's te vinden voor wie weet waar ze te zoeken. Superzooi.com maakt het digibeten makkelijk en legde een grote collectie aan. Tevens heeft de site een webgids met andere websites waar humor de boventoon voert. Superzooi.com is, zoals de naam al doet vermoeden, een beetje rommelig vormgegeven, maar wegens de inhoud wellicht ideaal voor wie even in een dip zit.
(www.superzooi.com)

NRC Webpagina's
24 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad