U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Geen BBC voor Chinezen

DAVID DE JONG
De Servische zender RTS Sat is terug op de Eutelsat-satellieten. In mei 1999, ten tijde van de oorlog in Kosovo, besloten aandeelhouders van Eutelsat (waaronder Nederland) de Servische overheidszender het zwijgen op te leggen. RTS Sat zond in hun optiek oorlogspropaganda uit. In oktober jl. besloten diezelfde landen het uitzendverbod op te heffen, aangezien de situatie in Servië en Kosovo is gestabiliseerd en er geen sprake meer is van een oorlogssituatie. RTS Sat is nu digitaal ongecodeerd terug op de Hotbird 3 en Eutelsat 2F4.

RTS Sat heeft in de tussentijd nog getracht via andere satellieten uit te zenden, waaronder kortstondig de Israëlische Amos-1 en de Russische Express 3A. Israël is hiervoor naar verluidt door de Verenigde Staten op de vingers getikt, waarna de uitzendingen zijn gestaakt.

Op de Eutelsat 2F4 is bij het tv-station ook de radiozender Radio Beograd 1 te ontvangen. Satellietgegevens: Hotbird 3 12.188 GHz. V. Symb.Rate 27.500 FEC 3/4 en (de aanvoer) op de Eutelsat 2F4 (28,5 graden Oost, 11.188 GHz. H. Symb.Rate 6110 FEC 3/4).

BBC in China De Britse publieke omroep BBC heeft van de Chinese autoriteiten een uitzendvergunning gekregen. In 1994 raakte de BBC verwikkeld in een conflict waardoor BBC World verdween uit het aanbod van 'Star TV' van Rupert Murdochs News Corp. Deze staakte de uitzending van de internationale nieuwszender na Chinese politieke druk wegens het uitzenden van reportages over Mao Zedong en de gebeurtenissen op de plein van de Hemelse Vrede in 1989. De vergunning voor BBC World geldt alleen voor de uitzending ten behoeve van hotels en locaties waar buitenlanders verblijven.

Volgens Amerikaanse persbureaus heeft de Chinese overheid de afgelopen periode het werk van journalisten die voor de BBC werken geprobeerd te verhinderen en radio-uitzendingen van de 'World Service' proberen te storen. Ook de website van de BBC wordt daarbij geblokkeerd.

Buitenhof en De Zevende Dag De zondagse politieke discussieprogramma's van Nederland 3 en de VRT zijn voortaan ook te zien via BVN-TV. Daarmee worden Buitenhof en De Zevende Dag toegankelijk voor satellietkijkers in het buitenland. BVN-TV, hetgeen staat voor Beste van Vlaanderen en Nederland-TV, wordt in Europa gratis via de Astra 1G en 's nachts ook via de Hotbird 5 uitgezonden ten behoeve van Noord-Afrika, Oost-Europa en het Midden-Oosten. In de Verenigde Staten is de zender via DISH Network op abonnementsbasis beschikbaar, terwijl BVN-TV op de Nederlandse Antillen en Aruba via de kabel wordt gedistribueerd.

Het kanaal is populair bij schotelbezitters en wordt vaak gebruikt als een 'tweede kijk'-mogelijkheid. BVN-TV kent ook enkele eigen programma's (o.a. het magazine Studio NL en het Regiojournaal) die voor een binnenlands publiek interessant zijn. BVN-TV, dat wel eens de onzichtbare vierde publieke zender wordt genoemd, is in Nederland niet erg bekend. Lennart van der Meulen, thans voorzitter (a.i.) van het Commissariaat voor de Media, opperde onlangs in een vakblad dat de zender in Nederland omgevormd zou kunnen worden tot een themazender. Medewerkers van BVN-TV juichen een dergelijk initiatief toe, te meer omdat de landelijke publieke omroep moeite heeft met de start van eigen themakanalen. Wellicht dat BVN-TV naast satellietdistributie daarom als verrijking kan dienen voor de digitale kabelboeketten.

BVN-TV: Astra 1G, 12.574 GHz. H. Symb.Rate 22.000 FEC 5/6 (24 uur). 's Nachts (1.00-7.00u.) Hotbird 5, 12.303 GHz. V. (Buitenhof en De Zevende Dag niet te zien). In de VS via DISH Network en op de Nederlandse Antillen en Aruba op de kabel.

NRC Webpagina's
24 JANUARI 2001

Veel gestelde vragen TV Plus


Eerder verschenen artikelen in het archief
.


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad