U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Schiphol

Openbaar Ministerie


OM: Brand Schiphol geen doelgerichte actie

Door onze Amsterdamse redactie
AMSTERDAM, 19 JAN. Het openbaar ministerie in Haarlem heeft vooralsnog geen enkele aanwijzing dat de brand op Schiphol gisteren het gevolg was van een doelgerichte actie. Persofficier Th. Bot zei vanochtend: "Het lijkt meer op een brand waarbij gassen zijn vrijgekomen die geëxplodeerd zijn. "

Het OM stelde gisteren een onderzoek in naar de brand op Schiphol. Volgens hoofdofficier van justitie H. van Brummen waren er eerder deze week tijdens een nacht ook al vier kleine brandjes en "maakt de optelsom dat wij justitieel willen onderzoeken wat er precies aan de hand is geweest". De Binnenlandse veiligheidsdienst is volgens haar woordvoerder V. van Steen " niet actief betrokken" bij het onderzoek. "Pas als blijkt dat er meer aan de hand kan zijn dan een ongeluk, zou de BVD erbij betrokken raken", aldus Steen.

Twaalf technische en tactische rechercheurs van de marechaussee zijn in opdracht van het OM op het onderzoek naar de brand gezet. Daarnaast heeft de Koninklijke Marechaussee circa dertig man extra ingezet om op Schiphol te surveilleren. Volgens woordvoerder B. Steenhakker van de marechaussee zijn de eerdere brandjes op Schiphol in het onderzoek meegenomen. Uitsluiten kunnen zijn mensen een gerichte actie nog niet, zegt Steenhakker. "Dat kunnen we nooit zolang we niet klaar zijn".

Volgens Schiphol-directeur G. Cerfontaine "komt het zo heel af en toe voor dat er een prullenbak in brand staat, maar vier kleine brandjes in een nacht is verdacht". Na de brand van gisteren is de beveiliging van de luchthaven meteen in "verhoogde staat van paraatheid" gebracht. De marechausee sloot volgens het rampenplan alle afritten van de A4 naar de luchthaven af. Het uitgaand verkeer werd niet gecontroleerd.

De oorzaak van de brand is nog onbekend. Behalve sporenonderzoek op de plaats van de brand zullen ook de beelden van de camera's op Schiphol worden bekeken. Maar in het belang van het onderzoek wilde hoofdofficier Van Brummen daar gisteren nog geen mededelingen over doen.

De brand ontstond volgens een woordvoerder van Schiphol rond elf uur bij de toiletten in aankomsthal 2, vlakbij een stomerij. De brand veroorzaakte een explosie, waarna enorme rooktontwikkeling ontstond. Vlak voor deze brand maakte de croissanterie in de Plaza melding van een kleine brand die meteen was geblust.

De brand was snel onder controle, maar de rookontwikkeling was enorm. Aankomsthal 2 en winkelplein Schiphol Plaza werden wegens de rookontwikkeling meteen ontruimd, evenals de daarboven gelegen vertrekhal en de perrons van de Nederlandse Spoorwegen, die ook vol rook stonden. Volgens een woordvoerder van Schiphol raakte niemand gewond. Alleen een lid van de marechaussee liep een kleine schram op.

Volgens Cerfontaine is de brand van gisteren niet schadelijk voor de naam van Schiphol. "Integendeel. Schiphol heeft adequaat gereageerd. Onze mensen hebben goed gefunctioneerd. Er was geen paniekstemming." Volgens een woordvoerder van de marechaussee zal bij de evaluatie van de afwikkeling van de brand ook worden gekeken of de getroffen maatregelen in verhouding staan tot de omvang van de brand.

Rond drie uur gistermiddag werden Schiphol Plaza en de vertrek- en aankomsthallen weer opengesteld. Rond half zeven functioneerde de luchthaven weer normaal. Alleen aankomsthal 2 is nog gesloten wegens het onderzoek.


Zie ook:

Grote chaos op Schiphol na brand met explosies (18 januari 2001)

NRC Webpagina's
19 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad