U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Schiphol

Grote chaos op Schiphol na brand met explosies

Door een onzer redacteuren
HAARLEMMERMEER, 18 JAN. Op Schiphol is donderdagmorgen brand uitgebroken. Daarbij raakten drie mensen lichtgewond door vallend puin, en kreeg een onbekend aantal mensen last van ademhalingsproblemen. De omgeving van de luchthaven werd afgezet. Reden voor de hoge staat van paraatheid, is dat er deze week eerder vier brandjes op Schiphol ontstonden. ,,Dit is aanleiding voor justitieel onderzoek'', aldus H. van Brummen, hoofdofficier van justitie in Haarlem.

De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. Volgens ooggetuigen onstond rond het middaguur in de toiletten bij een stomerij brand. Bij het blussen van het brand deed zich een explosie voor, waardoor volgens de brandweercommandant van de regio Haarlemmermeer, G. Ommeren, bij friettent Vlaamse frites een nieuwe brand ontstond. In korte tijd waren zestien voertuigen met veertig brandweerlieden ter plaatse. Tegen het middaguur was de brand onder controle.

Door de brand moest een nog onbekend aantal mensen worden geëvacueerd naar het nabijgelegen hotel Sheraton. Op Schiphol Plaza zijn de aankomst- en vertrekhallen met de KLM-balies ontruimd. Het vliegverkeer kon slechts beperkt gebruik maken van de landingsbanen. Door het sluiten van de aankomsthallen en bijbehorende gates, konden niet alle vliegtuigen ook daadwerkelijk hun passagiers lossen.

Volgens de directeur van Schiphol, G. Cerfontaine, heeft ,,alles gefunctioneerd volgens het rampenplan'' en onstond er geen paniek onder de passagiers op Schiphol. ,,Wel is door de brand een geweldig bagageprobleem ontstaan.'' Hij denkt dat er op het moment van de brand enkele duizenden mensen op de luchthaven aanwezig waren. Zij zijn via de omroepinstallatie op de hoogte gebracht van de problemen op de luchthaven.

Het treinverkeer rond en naar station Schiphol heeft door de brand een half uur stilgelegen. Tegen de middag konden treinen het station wel weer passeren, maar er niet stoppen. Passagiers die toch naar Schiphol wilden, werden via Hoofddorp met bussen vervoerd. De Schipholtunnel is tijdelijk afgesloten geweest voor het verkeer.

Ook drie aankomsthallen waren rond half twee zijn nog steeds gesloten. Een woordvoerder sprak van vertragingen van 20 tot 40 minuten. Het is de bedoeling dat de luchthaven in delen weer in gebruik wordt genomen, maar het is niet bekend hoe lang dat zal duren.

NRC Webpagina's
18 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad