U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

S E L E C T I E   T E L E V I S I E :

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Over het verval van de stutten, tunnels en loopgraven in het Belgische Nieuwpoort dat volgens Britse onderzoekers op instorten staat. Verder aandacht voor de nieuwe opblaasbare balgstuw van Rijkswaterstaat in Ramspol die West-Overijssel beschermt tegen het wassende water van het IJsselmeer. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over de conrector van het Don Boscocollege in Volendam die op deze eerste schooldag na de cafébrand veel leerlingen moet missen. Verder de Amerikaanse commentator Bill Schneider over acht jaar Bill Clinton. Ned.1, 20.31-21.01u.

Nova. Aandacht voor de onthullingen in het vandaag gepubliceerde boek over de aanpak van de demonstranten op het Tienanmen-plein in Peking waarbij in 1989 honderden zo niet duizenden mensen werden gedood. Tevens de Europese bezorgdheid over het zogeheten Balkansyndroom en het gebruik van verarmd uranium in NAVO-munitie tijdens de NAVO-aanvallen op Joegoslavië. Militairen die in Kosovo dienst hebben gedaan zouden door de munitie ziek zijn geworden of zelfs overleden. Ned.3, 22.30-22.58u.

DOCUMENTAIRES

Bugs! Tiny Empires. Over de doelmatigheid en wijze waarop de wereld van termieten, mieren en bijen is georganiseerd. NGC, 19.00-19.30u.

Earth story. Hoe oud is de aarde eigenlijk? Een zoektocht naar de oudste plek ter wereld die wellicht een antwoord op deze vraag kan geven. BBC1, 20.10-21.00u.

De wereld is klein. Famara Bodiang is een zwart twaalfjarig jongetje dat geboren is in Gent. Zijn ouders zijn dertig jaar geleden naar België gekomen. Om de dertig jaar wordt in Senegal de Bukut, een ontgroeningsritueel, georganiseerd. Tienduizenden jonge Senegalezen van over de hele wereld reizen dan naar Le Bois Sacré om dit ritueel mee te maken. Canvas, 20.55-21.30u.

Wildlife on Two. De giraffe is het langste dier op aarde en vroeger dacht men dat het een kruising was tussen een kameel en een luipaard. Hoe leeft dit dier en welke problemen komt het tegen door de opmerkelijke lichaamsbouw? BBC2, 21.30-22.00u.

Hartslag van het platteland. De biologische boer Herman Kok verzet zich tegen de verplichte inenting van zijn koeien. Dan blijkt een 'vervuild' vaccin van fabrikant Bayer de oorzaak van meer dan duizend dode koeien. Ned.1, 22.54-23.38u.

Pharaohs and Filmmakers. Vijfduizend jaar geleden kwam de oude Egyptische beschaving op langs de oevers van de Nijl en hield drieduizend jaar stand tot de dood van de laatste farao. Over hoe men de geschiedenis van het land van Toetanchamon op het witte doek krijgt. NGC, 23.00-23.30u.

AMUSEMENT

Frøland. Eerste deel van nieuwe komische reeks van Horace Cohen en Ruben van der Meer (voorheen Veronica's Live Opgenomen) over het fictieve eiland Frøland, ergens voor de Nederlandse kust. Zie tv-vooraf. Ned.3, 22.58-23.27u.

KUNST

Waskracht!. Cineaste/regisseuse Leni Riefenstahls reputatie als Hitler-sympathisante lijkt een andere wending te krijgen. In Duitsland blijkt een hernieuwde interesse in haar werk en persoon. Zowel filmproducent Thomas Schühly als schrijfster Thea Dorn vertellen over hun fascinatie voor Riefenstahl. Ned.3, 23.27-23.55u.

FILM

Yo soy asi (Sonia Herman Dolz, 2000, Nederland). Liefdevol portret van de laatste optredens van ras-excentriekelingen in de inmiddels gesloten Bodega Bohemia in Barcelona: hoogbejaarde travestieten, zwakzinnige zoon en een zingende loodgieter. Ned.3, 20.25-22.00u.

Red Heat (Walter Hill, 1988, VS). Actiethriller volgens beproefde formule waarbij twee volstrekt verschillende naturen er toch in slagen samen een karwei te klaren. Russische politieman Arnold Schwarzenegger en zijn Amerikaanse collega James Belushi versus cocaïnedealer in Chicago. SBS6, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Raging Bull (Martin Scorsese, 1980, VS). Door menig autoriteit tot beste film van jaren tachtig uitgeroepen klassieker is een op de autobiografie van Jake La Motta gebaseerd mysteriespel over holle glorie, zelfdestructie en mogelijke verlossing van een wereldkampioen boksen. Oscarwinnaar Robert de Niro vrat zich vol voor zijn fenomenale hoofdrol. Met boksflitsen zonder weerga. Ned.2, 22.13-0.20u.

Fargo (Joel Coen, 1996, VS). Op ware gebeurtenissen gebaseerde, geestige morele vertelling van de gebroeders Coen over de nuchtere strijd van een hoogzwangere politiechef die op het besneeuwde platteland van Minnesota sullige, maar bloedgevaarlijke criminelen met gezond verstand ontmaskert. ZDF, 22.15-23.50u., nagesynchroniseerd.

Quasimodo d'El Paris (Patrick Timsit, 1999, Frankrijk). Alleen de titel, lelijkheid van de hoofdrolspeler en zijn verliefdheid op Esméralda doet denken aan het originele verhaal van Victor Hugo. Maar verder houdt elke vergelijking over een seriemoordenaar in het plaatsje El Paris van 1998 op. TV5, 22.15-24.00u.

Günese yolculuk / Journey to the Sun (Yesim Ustaoglu, 1999, Turkije/Nederland/Duitsland). Politiek correct mozaïek van kleine gebeurtenissen met een politieke lading over nerveus en angstig Turkije. De drie hoofdpersonen staan elk voor een etnisch aspect van de Turkse samenleving. ZDF, 0.15-2.00u., ondertiteld.

Gorillas in the Mist (Michael Apted, 1988, VS). Zie Film-vooraf. BBC1, 0.30-2.35u.

First Monday in October (Ronald Neame, 1981, VS). Oudbakken romantische komedie naar profetisch toneelstuk uit 1975. Jill Clayburgh en Walter Matthau gaan elkaar verbaal te lijf als respectievelijk het eerste vrouwelijke, nogal reactionaire lid van de Supreme Court en haar collega, een verstokte liberal. Ten tijde van de uitbreng van deze film voorzag Ronald Reagan ook het echte Hooggerechtshof van een vrouw. Morgen, SBS6, 13.55-15.30u., onderbroken door reclame.

aanbevolen

NRC Webpagina's
8 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad