U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Rake types in grappig Frøland

HENK VAN GELDER
Het moet ergens in de Noordzee liggen, het eiland Frøland. Als de camera door de wolkenslierten een helder beeld heeft gekregen, is er juist een begrafenis gaande. Onverwacht is de president gestorven. Twee commentatoren geven tekst en uitleg bij de beelden. De fraaie kist is, zeggen ze, "geheel belangeloos afgestaan door houthandel Van der Naat." En meteen zien we, in het diffuse licht van een vakmanschap-is-meesterschap-filmpje, de werkplaats waar de kist werd gemaakt. Vader en zoon Van der Naat zijn ingespannen aan de arbeid.

Frøland is een nieuwe, negendelige serie van Horace Cohen en Ruben van der Meer die vanaf vanavond te zien is bij de NPS. Eerder verwierven Cohen en Van der Meer enige bekendheid met hun Veronica- programma Live opgenomen, waarin ze losse sketches speelden die soms grappig waren en soms te veel in makkelijke parodietjes bleven steken. Nu ze zijn overgestapt naar de NPS, maken ze een doorlopend verhaal waarin ze zelf - op een paar bijrolletjes na - alle rollen spelen. Die twee commentatoren zijn zij dus, en die vader en die zoon ook, plus de ietwat beduusde vice-president en diens assistent en zo goed als alle andere figuren die hier opduiken.

De eerste aflevering is alvast een veelbelovend exposé van wat er in Frøland allemaal gaande is. Over negen weken wordt de nieuwe president geïnaugureerd - wie zal dat zijn? En intussen hebben we, dankzij een soort David Attenborough in de vrije natuur, ook al kennis gemaakt met de oorspronkelijke bewoners, de Frømisch - leutige lieden met strohoeden en wapperend lange haren, die op het eerste gezicht veel lijken op de Amish-stam in Amerika, maar over een veel vrolijker soort arbeidsethos blijken te beschikken. Verder verschijnen er twee hippies, twee arbeiders in de Wapenfabriek die de grootste werkgever van het eiland is, en diverse parlementsleden die zich buigen over een 'groene fietsenplan'. Om nog maar te zwijgen van dat reclamespotje waarin een glad type zijn '9-stappenplan naar succes en geluk' aanprijst.

Cohen en Van der Meer weten al die lieden raak te typeren zonder opgelegd leuk te doen, en hun regisseur Michael Winter brengt elke scène in de toepasselijke filmstijl in beeld: van mooi belicht Nederlands drama tot een flardje melige slapstick dat herinneringen oproept aan de Monkees-film. De stijlen buitelen over elkaar heen. Terwijl de vice-president zich aan een media-training onderwerpt en de Frømisch hun favoriete vrijetijdsbesteding bezingen.

Frøland, Ned.3, 22.55-23.25u.

NRC Webpagina's
8 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad