U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Gorillas in the Mist

HENDRIK SPIERING
Het is ongewoon dat een Hollywood-film eindigt met de onfortuinlijke dood van de hoofdpersoon, maar in Gorillas in the Mist gebeurt het. De film biedt nu eenmaal het waargebeurde verhaal van Dian Fossey, een van de vrouwelijke primatologen die in de jaren zestig en zeventig een nieuwe impuls gaven aan het apenonderzoek (Jane Goodall is de bekendste).

Maar Fossey is niet alleen wereldberoemd geworden omdat ze als eerste jarenlang op een berg met gorilla's ging zitten. Haar grootste faam ontleent ze aan haar tomeloze inzet de gorilla's te beschermen tegen stropers. En dat levert natuurlijk ook de sterkste beelden op in de film. Mijn favoriet is de scène waarin ze eerst gorillageluiden uit haar hut laat komen en dan met een eng heksenmasker op een jong stropertje gaat ondervragen. "Boehoe! Wie zijn je opdrachtgevers?!" Het ventje biecht meteen op natuurlijk. Fossey's lokale imago als roodharige heks kwam goed van pas. Zóver gaat Fossey in haar dierenbescherming dat op het einde van de film haar trouwste medewerker zegt: "Ik sta altijd aan uw kant mademoiselle, maar nu schaam ik me." In losse opmerkingen tussendoor creëert de film óók begrip voor de plaatselijke stropers, geteisterd door armoede en oorlog. Een nogal cynisch detail dat slechts zijdelings een keer aan de orde komt is overigens dat de meeste gorilla's omkomen in vallen die eigenlijk bedoeld zijn voor antilopen, een bron van vlees voor de bevolking. De stropers hebben het meestal niet eens gemunt op de gorilla's zelf.

De film biedt een redelijk beeld van Fossey's leven, al kloppen allerlei details natuurlijk niet. Het zegt veel over het tomeloze leven van Fossey dat veel van wat is weggelaten, óók prachtige scènes zou hebben opgeleverd. Ze ontmoette haar mentor Louis Leakey bijvoorbeeld niet tijdens een lezing in Amerika, maar in Afrika, waar ze tijdens een rondleiding moest overgeven over een paar van zijn kostbare fossielen. En Fossey zat ook niet altijd op haar berg in Rwanda. Drie jaar na haar komst keerde ze al weer een paar jaar terug naar de VS om te promoveren. In de zoölogie natuurlijk, ook al was haar eigenlijke vak therapeut. En ik had ook wel willen zien hoe de non- conformiste Fossey, een self made primatologe, zich gedroeg in het toen nog sterk door mannen gedomineerde academische establishment.

Gorillas in the Mist (Michael Apted, 1988, VS), BBC1, 0.30-2.35u.

NRC Webpagina's
8 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad