U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Amnesty International

PKK


Doden bij bestorming Turkse gevangenissen

Door onze correspondent
ISTANBUL, 19 DEC. Bij de bestorming van de Turkse gevangenissen zijn niet alleen drie gedetineerden, maar ook twee leden van de paramilitaire politie om het leven gekomen. Dat heeft de Turkse minister van Justitie, Hikmet Sami Türk, vanmiddag bekendgemaakt. De bestorming van vandaag had tot doel een einde te maken aan de hongerstaking van met name gevangen van extreem-linkse politieke signatuur tegen een hervorming van het Turkse gevangenissysteem.

De acties van de paramilitaire politie zijn op een aantal plaatsen nog steeds niet afgerond. Met name de Bayrampasa-gevangenis lijkt de autoriteiten voor problemen te plaatsen. Op de Turkse televisie was vandaag te zien hoe de gevangenis in brand stond. Volgens de Turkse minister van Justitie gebruiken de gedetineerden kalashnikovs bij hun verzet tegen de paramilitaire politie. Volgens ooggetuigen bij de gevangenis zijn daar misschien wel negen doden gevallen.

De hongerstaking had tot doel om een hervorming van de Turkse gevangenissen tegen te houden. De gedetineerden verblijven nu met soms wel honderd man op grote slaapzalen, maar de Turkse regering wil een cellensysteem invoeren waarbij in elke cel ten hoogste drie man verblijven. De Turkse autoriteiten achten deze hervorming noodzakelijk omdat de grote slaapzalen onder controle staan van extremistische politieke groepen (en de mafia).

De gevangenen daarentegen vrezen voor hun fysieke veiligheid in de cellen. De bewaking in Turkije deugt niet, is hun argument, en op een slaapzaal van honderd kun je steun zoeken bij negenennegentig anderen als een bewaker je aanvalt. In een cellensysteem, aldus de hongerstakers en hun sympathisanten, ziet niemand wat er gebeurt.

Vanaf vrijdag werd steeds duidelijker dat een actie voor de deur stond. De Turkse regering besefte terdege dat deze kwestie uiterst nadelig is voor haar imago en wilde de zaak door onderhandelingen oplossen. Die liepen op niets uit en vanaf vrijdag werd er niet meer gepraat, ondanks beloften van de regering om de hervorming uit te stellen.

Uiterst pikant is dat het Turkse televisiestation CNN_Türk inmiddels meldt dat de autoriteiten - in afwijking van alle gedane beloften - een groot aantal gevangenen heeft overgebracht naar een nieuwe gevangenis met cellensysteem.


Zie ook:

Turkse politie pakt hongerstakers aan (19 december 2000)
Turkse gevangenisoorlog niet voorbij (19 december 2000)

NRC Webpagina's
19 DECEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad