U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Dorst naar bites
Aankoop van de Nederlandse kabelfirma Casema zou het Europese bruggenhoofd van het Britse NTL uitbreiden. Maar de strijd op de telecommarkt wordt er niet door beslist.

Netwerkstoring kan maatschappij lamleggen
Kleine storingen in communicatienetwerken kunnen half Nederland lam leggen, maar die kwetsbaarheid leeft niet erg. Het wachten is op een cyberaanval.

Vertraagde satellietvloten
Nu, zo rond de overgang van 2000 naar 2001, had het volgens de verwachtingen van een paar jaar geleden los moeten barsten: de operationele start van een reeks superambitieuze, superdure plannen voor razendsnel en heel goedkoop internetten per satelliet.

Telecom in Zwitserland
Vodafone en France Telecom hebben hun positie versterkt op de markt voor mobiele telefonie in Zwitserland aan de vooravond van de veiling van nieuwe UMTS-licenties. Het Britse Vodafone heeft voor ongeveer 7 miljard gulden een belang van 25 procent gekocht in MobilCom, een divisie van voormalige staatsmonopolist SwissCom. France Telecom, dat 100 miljard heeft betaald voor het Britse Orange, neemt nu voor 3,5 miljard gulden het belang van het Duitse E.On in het Zwitserse Orange over waarmee het de meerderheid in dat bedrijf krijgt.

KPN moet toegang geven
Telecombedrijf KPN moet twee kleine concurrenten binnen twee weken een aanbod doen dat hen in staat stelt breedbanddiensten te leveren. Dat heeft telecomtoezichthouder Opta vandaag gezegd. Dankzij de uitspraak kunnen Cistron Telecom en Eager Telecom ruim een jaar eerder gebruik maken van het KPN-net dan KPN wilde. Bovendien moet KPN het laatste stukje van het vaste net afstaan. De twee telecombedrijven mogen gebruik maken van de verbinding van de wijkcentrale tot de telefooncentrale bij de mensen thuis. KPN wilde dat de bedrijven er pas in het tweede kwartaal 2002 bij konden.

Amerikanen minder vaak op het web
Amerikanen besteden steeds minder tijd aan internet. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van adviesbureau PricewaterhouseCoopers in Australië, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. De gemiddelde internetgebruiker in de VS is 4,2 uur per week online, een uur minder dan in 1999. Desondanks spenderen Amerikanen nog steeds meer tijd aan internet dan Europeanen en Australiërs, met respectievelijk 3,2 en 3,6 uur. De VS zijn ook koploper met het aantal internetaansluitingen. Ruim 44 procent van de Amerikaanse huishoudens is aangesloten op het wereldwijde web. Australië volgt met 38 procent. Van alle Britten en Duitsers heeft 31 procent een internetaansluiting. Frankrijk loopt de laatste jaren wel in op het aantal internetgebruikers, maar de kloof met de VS en de andere onderzochte landen blijft groot. Slechts 16 procent van de Franse huishoudens heeft een aansluiting. (ANP)

Faillissement internetbedrijf Pets.com
Het Amerikaanse internetbedrijf Pets.com heeft gisteren faillissement aangevraagd. Pets.com leverde artikelen voor dieren die te bestellen waren via internet. Het bedrijf ging in februari naar de beurs en was voor een kwart eigendom van Amazon.com. Pets.com is niet het eerste internetbedrijf dat failliet gaat maar wel een van de eerste beursgenoteerde ondernemingen. De aandelenkoers verloor gisteren tachtig procent van zijn waarde en belandde op 27 dollarcent (69 cent). De koers stond in maart nog op 9,25 dollar. Zakenbank Merrill Lynch probeert beleggers te interesseren voor wat er nog over is van het bedrijf maar heeft tot nu toe weinig succes. (Lucas Ligtenberg, New York)

Telegraaf investeert in Zweedse krant
De Telegraaf wil een meerderheidsbelang in Stockholm News nemen. De Nederlandse uitgever heeft hiertoe een intentieverklaring getekend met de belangrijkste aandeelhouders van de Zweedse uitgever Stockholm News Provider die het gratis dagblad verspreidt. Binnen acht weken is het nieuwe Stockholm News de derde krant van de Zweedse hoofdstad geworden met een oplage van 145.000 stuks per dag. (ANP)

Breda wil informaticabedrijven
Breda krijgt een 'digicentrum' voor kleine informaticabedrijven en beginnende ondernemers op dit gebied. Initiatiefnemers zijn de gemeente Breda en de regionale ontwikkelingsmaatschappij Rewin. Zij hopen hiermee meer ICT-bedrijven naar de regio te halen. West-Brabant loopt volgens recent onderzoek op het gebied van ICT achter bij andere regio's. De nabijheid van de Hogeschool Brabant met een faculteit informatica moet het centrum een positieve impuls geven. (ANP)


Terwijl de ene na de andere webwinkel de deuren sluit, zijn heropeningen inmiddels ook aan de orde. Het hippe Boo.com, dat begin dit jaar failliet ging, is weer online. Het concept is overgenomen van Fashionmall.com "voor nog geen kwart van de kapitaalwaarde", aldus de nieuwe eigenaar. Het geld wordt niet verdiend met de verkoop van artikelen, zoals Boo.com vroeger, maar met de verhuur van ruimte aan kledingfirma's.
(www.boo.com)

NRC Webpagina's
8 NOVEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad