U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Racisme blijft groeien op internet
Discriminerende en antisemitische leuzen op het internet blijven toenemen. Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) noteerde dit jaar tot nu toe 422 meldingen van discriminatie op websites. Daarvan bevatten er 157 antisemitische opmerkingen. Directeur R. Eissens van het MDI zegt dat het aantal meldingen ook in de toekomst verder zal groeien: "Onvermijdelijk."

De keuze van een krant in Tennessee
Al Gore mag zich nog zo vaak als gewone jongen uit Tennessee voordoen, op de steun van The Knoxville News Sentinel in Knoxville en The Commercial Appeal in Memphis, de enige kranten in twee van de vier grote steden in zijn thuisstaat, hoeft hij niet te rekenen.

Noodrem werkt niet bij veiling
De noodremprocedure die minister Zalm en premier Kok voor ogen hebben bij nieuwe frequentieveilingen werkt niet, zo blijkt uit de snelle afloop van de Italiaanse UMTS-veiling.

Onderzoek OM tegen bedrijf Blu
Het openbaar ministerie in Rome onderzoekt mogelijk strafbaar gedrag van het consortium Blu, dat zich maandag tijdens de veiling van telecomlicenties (UMTS) als bieder terugtrok.

Amazon doet het beter dan verwacht
Het Amerikaanse Amazon, de grootste internetwinkel ter wereld, heeft gisteren veel betere kwartaalcijfers bekendgemaakt dan was verwacht door analisten. Het operationeel verlies bleef in het derde kwartaal beperkt tot 68 miljoen dollar (180 miljoen gulden) tegenover een verlies van 79 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De omzet nam met 79 procent toe tot 638 miljoen dollar (1,7 miljard gulden).

KPNQwest schroeft ambitie terug
Snelle resultaten of snelle groei. Tot voor kort kozen telecombedrijven voor het laatste. Maar KPNQwest wil eerder winst gaan maken. Een nieuwe trend?

De verbrokkelde tv-strijd
Toen kabel en internet de overmacht van de Amerikaanse networks CBS, ABC en NBC nog niet hadden gebroken, konden presidentskandidaten zich in campagnetijd beperken tot een dagelijks aardigheidje. Nu moeten Al Gore en George W. Bush overuren maken in de tv-studio's om de Amerikaanse kiezer nog te bereiken.

Krediet KPN van 5 miljard euro
KPN heeft een extra kredietfaciliteit geopend voor een bedrag van vijf miljard euro. Daarmee loopt het telecombedrijf vooruit op een emissie, volgende maand, van converteerbare obligaties en aandelen. De koers van KPN veerde kortstondig op.

Boxman failliet
Het is internet-cd-verkoper Boxman niet gelukt om op korte termijn geldschieters te vinden. Het bedrijf heeft definitief het faillissement aangevraagd. Dat verklaarde directeur J. Post van de Nederlandse vestiging vandaag. Twee weken geleden maakte het Zweeds-Britse Boxman bekend dat het er niet in was geslaagd om geld op te halen tijdens een financieringsronde. Nu de onderneming over de kop is gegaan, komen 120 personeelsleden, van wie veertien in Nederland, op straat te staan.

Ruzie Poolse veiling
De deelnemers aan de Poolse UMTS-veiling putten moed uit de andere veilingen van mobiele telefoonfrequenties in Europa. Ze dreigen de veiling, gepland voor 10 november, te boycotten als de Poolse regering de veilingregels niet aanpast. De drie bestaande aanbieders van mobiele GSM-telefonie in Polen - Polkomtel, Polska Telefonia Cysrowa en Centertel - moeten volgens de huidige regels hun antennenetwerken openstellen voor nieuwkomers op de markt zodra zij samen 30 procent van de bevolking hebben bereikt met hun diensten. De bestaande operators willen pas toegang verlenen na het bereiken van 50 procent van de bevolking. Voor nieuwkomers is snelle toegang tot die antennes belangrijk om niet op achterstand te raken. De operators willen daarnaast dat het aantal te veilen vergunningen wordt teruggebracht van vijf naar vier. Ze vinden dat er in Polen ruimte is voor hooguit vier operators.

Alliantie Brunel en Kforce krijgt vorm
De alliantie tussen detacheerder Brunel en de Amerikaanse branchegenoot Kforce krijgt steviger vorm. Gisteren presenteerden de partners een nieuwe, wereldwijde, internetdienst die zich richt op de hoger opgeleide werknemer. Brunel denkt met internet sneller en efficiënter te gaan werken. Brunel en Kforce, die sinds kort een strategische alliantie vormen, maken vooral gebruik van elkaars klantenbestanden en internettechnologie. Directievoorzitter A. van Barneveld verwacht dat binnen een half jaar 20 procent van de plaatsingen via internet verloopt. Vooralsnog houden de twee het bij een intensieve samenwerking. Van Barneveld wilde niet vooruitlopen op een mogelijke fusie. "Een fusie is altijd mogelijk, maar wij zijn voorlopig tevreden met de samenwerking." (ANP)

Kadaster komt internetsite toch tegemoet
Het Kadaster staat toch de gegevens af die het bijhoudt over de huizenprijzen aan internetsite Huisveiling.nl. Enkele maanden geleden diende het internetbedrijf een klacht in bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), omdat het Kadaster weigerde de cijfers te leveren. Op Huisveiling.nl kunnen consumenten gratis bekijken wat de verkoopprijzen van alle woningen in heel Nederland zijn. Op basis van de postcode kan iedereen zien wat de gemiddelde woningprijs per kwartaal was, op basis van Kadaster-gegevens. (ANP)

Telecom minder populair bij beleggers
Beleggers hebben zich dit jaar in een rap tempo afgewend van de ICT- bedrijven. Informatietechnologie en telecom, vorig jaar nog op de tweede en derde plaats, zijn weggezakt naar de 5e en 6e plaats op de ranglijst. Dat blijkt uit onderzoek van het Nipo. De handel blijkt dit jaar op de lijst van interessantste beleggingssectoren naar de tweede plaats te zijn gestegen. Het onderzoeksinstituut vroeg ook directeuren en financiële managers in het bedrijfsleven of zij denken dat het nu een tijd is om aandelen te kopen of niet. Hoewel het aantal managers dat hierop bevestigend antwoord sinds begin dit jaar is gedaald, blijft nog altijd 51 procent van mening dat het een juist moment is om in aandelen te stappen. (ANP)


De Amerikaanse publieke omroep PBS heeft een mooie site gemaakt over Napoleon Bonaparte. Het bestaat uit drie hoofdonderwerpen - de rol van vrouwen, oorlog en politiek in Napoleons leven - en bevat voor docenten vier compleet uitgewerkte lessen over de Franse staatsman. Verder staan op de site een tijdsbalk, spelletjes, en is er de mogelijkheid om kaarten te versturen en filmfragmenten te bekijken.
(www.pbs.org/empires/napoleon/)

NRC Webpagina's
25 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad