U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Racisme blijft groeien op internet

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 25 OKT. Discriminerende en antisemitische leuzen op het internet blijven toenemen. Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) noteerde dit jaar tot nu toe 422 meldingen van discriminatie op websites. Daarvan bevatten er 157 antisemitische opmerkingen. Directeur R. Eissens van het MDI zegt dat het aantal meldingen ook in de toekomst verder zal groeien: " Onvermijdelijk."

Het MDI spreekt van een toename in stijgende lijn van discriminerende uitingen op het internet. In 1999 registreerde het MDI nog 181 meldingen, waarvan 91 antisemitisch van aard. Voor heel 2000 verwacht Eissens zo'n 600 meldingen. " De laatste twee dagen hebben wij al weer twintig binnen gekregen", zegt hij. Puur antisemitische of racistische sites vallen volgens de directeur echter " reuze mee". "In Nederland bestaan nog altijd veel minder 'hatesides' dan in Engeland of Duitsland."

Volgens het MDI is de toename niet eenvoudig te verklaren door het gestegen aantal internetgebruikers. "Veel mensen denken dat ze op internet minder dan op straat worden gecontroleerd als ze discriminerende uitingen maken", vermoedt Eissens. De nieuwe cijfers van het MDI maken een trend duidelijk, die al sinds de oprichting van het instituut in 1997 te registreren is: " Discriminerende uitingen bestaan al sinds het bestaan van internet", zegt Eissens.

Bij een onderzoek van het MDI, waarbij Nederlandstalige nieuwsgroepen en Marokkaanse websites werden bekeken, trof het instituut de meeste antisemitische leuzen bij de Nederlandse sites aan. "Het eindresultaat kan ik nog niet melden, maar vooralsnog zijn wij in twee dagen een duizendtal uitlatingen van antisemitisme tegengekomen", aldus Eissens. Hierbij gaat het vooral om leugens tegenover joden.

Het openbaar ministerie (OM) in Amsterdam heeft tot nu toe drie gevallen van discriminatie op internet voor de rechter gebracht. "Twee gevallen zijn nog in onderzoek", aldus woordvoerder R. Meulenbroek van het OM. De woordvoerder zegt, dat inmiddels ieder parket in Nederland een discriminatie-officier heeft, en dat over een verhoging van het strafmaat wordt nagedacht. Het OM wil ook nieuwe dwangmiddelen voor de opsporing gebruiken, zoals het afluisteren van telefoons, aldus Meulenbroek. Het bezoeken van antisemitische internetpagina's is echter niet strafbaar.

NRC Webpagina's
25 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad