U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Storing legt mobiel net Libertel lam
Een storing in het netwerk van Libertel heeft vanmorgen een deel van het mobiele telefoonverkeer in Nederland lamgelegd. Libertel spreekt van "de eerste landelijke storing" in haar bestaan.

Webwinkel bij Bijenkorf
Over twee weken hoeven feestgangers niet eens meer de deur uit om in te tekenen op één van de cadeaus op een bruidslijst bij de Bijenkorf. Ze kunnen dan online een cadeau aanvinken via de nieuwe website van de Bijenkorf. Die gaat morgen de lucht in, als eerste website van een fysiek warenhuis in Nederland. De 'achtstse Bijenkorf' noemt de directie het. De kosten voor een bestelling zijn 12,50 gulden, ongeacht de prijs van het bestelde product of het woonadres van de consument.

Freek de Jonge weg bij Het Parool
Cabaretier Freek de Jonge stopt aanstaande zaterdag met zijn dagelijkse column op de voorpagina van Het Parool. Eerder had De Jonge gezegd in totaal 1000 columns te willen schrijven, wat zou betekenen dat hij pas per 1 januari 2001 zou stoppen.

Niet met ons ijs
Ze dachten dat ze het vooraf netjes met Ben & Jerry's hadden geregeld, zei filmproducent Phil Hunt ietwat verongelijkt. Maar de oprichters Ben Cohen en Jerry Greenfield, die de zon wel in het water konden zien schijnen, hebben hun ijsimperium begin dit jaar verkocht aan Unilever, en Unilever ziet er de grap niet van in. Het concern dreigt met juridische stappen tegen de uitbreng van de filmkomedie Chunky Monkey, omdat het gelijknamige ijsje daarin dienst doet als erotisch glijmiddel.

Kersttoespraak nu ook op televisie
De jaarlijkse kersttoespraak van koningin Beatrix wordt dit jaar voor het eerst zowel op de radio als op de televisie uitgezonden. De NOS zendt de toespraak op eerste kerstdag tegelijkertijd via Radio 1 en Nederland 2 uit. Ook belangstellenden op de Nederlandse Antillen en Aruba kunnen de kersttoespraak zien en horen. De toespraak wordt net als de radioversie van tevoren opgenomen in paleis Huis ten Bosch. Nederland is zo'n beetje het laatste land in Europa dat kersttoespraken van koning of koningin niet op de televisie uitzendt. Koning Albert van België, koning Harald van Noorwegen en koningin Margarethe van Denemarken spreken al veel langer hun kerstboodschap op de televisie uit. Ook de Britse koningin Elizabeth schuwt de televisie niet. In Australië behoort de jaarlijkse uitzending van de rede van het staatshoofd tot de best bekeken programma's. (ANP)

Koers Cyberworks keldert
De koers van Pacific Century Cyberworks is vandaag op de beurs van Hongkong gekelderd met 12 procent ondanks de aankondiging dat het bedrijf 1,8 miljard dollar (4,68 miljard gulden) zal ophalen om uitstaande schulden te betalen. Het Hongkongse internetbedrijf, eigendom van magnaat Richard Li, zegt het geld te zullen binnenhalen via een uitgifte voor bestaande aandeelhouders ter waarde van 500 miljoen dollar en een emissie van converteerbare obligaties die nog eens 1,3 miljard dollar moet opleveren. De koers van het aandeel is ineengestort tot een kwart van de waarde sinds half februari, toen Cyberworks een overnamebod deed op het Hongkongse telecombedrijf Cable- and-Wireless HKT.

Beveiliging internetmuziek gekraakt
Een groep onderzoekers zegt vier verschillende technologieën te hebben gekraakt, waarmee muziekmaatschappijen hun muziek op internet wilden gaan beschermen. De onderzoekers van de universiteiten van Princeton en Rice en van het onderzoeksinstituut Xerox Parc zijn er in geslaagd om onzichtbare beveiligingen uit muziekbestanden te verwijderen. De beveiligingen, die nog niet op de markt zijn, waren ontwikkeld door SDMI (Secure Digital Media Initiative), een belangenclub van 200 telecom- en elektronicabedrijven. Iedereen met enige kennis van computers kan de beveiligingen kraken, aldus de onderzoekers. SDMI had in september een prijsvraag uitgeschreven om het tegendeel te bewijzen. De sluitingsdatum van de prijsvraag was 8 oktober. Muziekmaatschappijen zoeken naar technologieën om hun inkomstenstroom te beschermen tegen computerprogramma's als Napster, waarmee eenieder zich gratis toegang kan verschaffen tot muziek. Tegen de makers van Napster loopt een rechtzaak. (AP)

Fortis, ING, ABN Amro achter op internet
Wie zijn bankzaken via internet wil regelen, moet geen rekening bij Fortis hebben. Tot nu toe geeft de bank alleen maar informatie via het net. Ook klanten van ING Bank en ABN Amro moeten over veel geduld beschikken. Wie online informatie aanvraagt, moet maar hopen dat hij bij een bankkantoor of een callcenter hetzelfde antwoord krijgt. Bij ABN Amro, dat verschillende diensten via internet aanbiedt, loopt de klant het risico dat hij van een bankmedewerker in levende lijve een heel ander rentepercentage voor hetzelfde product te horen krijgt, zo gaf J. van Hall van de bank onlangs toe tijdens een congres. De verschillende kanalen zijn nog lang niet op elkaar afgestemd. "Dat duurt nog wel anderhalf jaar", schat Van Hall. Belgische klanten van Fortis kunnen wel al een aantal zaken regelen via internet. Alleen ING- dochter Postbank en de Rabobank hebben de verschillende bedieningskanalen al in vergaande mate op elkaar afgestemd. (ANP)


Via zijn website bracht hij als eerste de affaire tussen de Amerikaanse president Clinton en diens stagiaire Monica Lewinsky in de openbaarheid. Internetjournalist Matt Drudge houdt vannacht om 01.00 uur Nederlandse tijd, een chatsessie bij de online boekenwinkel Barnes and Noble. Hij zal zijn boek promoten en ook zijn visie op de toekomst van internet geven. Deze en meer chatsessies zijn te vinden via de Broadcast.com.
(www.broadcast.com)

NRC Webpagina's
24 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad