U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Bouterse

Dossier Suriname


Bouterse: Ik was niet bij moorden

Door een onzer redacteuren
PARAMARIBO/ROTTERDAM, 21 OKT. De voormalige Surinaamse legerleider, D. Bouterse, stelt dat hij zelf geen mensen heeft omgebracht bij de Decembermoorden in 1982. Bouterse zei dit gisteren op een bijeenkomst met journalisten in Paramaribo. Hij kondigde aan de komende week nog meer "toelichting" te geven op de Decembermoorden.

"Tijdens het schieten was [ik] niet daar", aldus Bouterse. Hij onderstreepte opnieuw de officiële lezing die luidt dat tegenstanders van het toenmalige militair gezag in 1982 een staatsgreep wilden plegen. Hij zei dat de militaire inlichtingendienst "alles in kaart had" en dat "een rat met een grote mond die altijd mooi weer speelt" de informatie zou hebben doorgegeven. Dat was volgens hem aanleiding om in de nacht van 7 op 8 december zestien mannen, waaronder vakbondsleiders, journalisten en advocaten, op te pakken. Bouterse bevestigde nogmaals dat hij "als commandant de politieke verantwoordelijkheid" voor de Decembermoorden heeft. De voormalige bevelhebber stond destijds aan het hoofd van de zogenoemde 'Groep van Zestien', de club sergeanten die in 1980 de macht had overgenomen.

Na een detentie van 24 uur in Fort Zeelandia werden alle arrestanten, op één na, standrechtelijk geëxecuteerd. Alleen vakbondsleider Fred Derby werd, om nog steeds onopgehelderde redenen, vrijgelaten. Ooggetuigen die de lichamen later in het mortuarium zagen, hebben verklaard dat de arrestanten mishandeld waren. Het staat vast dat Bouterse gedurende de executies in Fort Zeelandia is geweest. Onder meer Derby heeft dat, in de spaarzame keren dat hij over de moorden sprak, verteld. Er zijn evenwel geen betrouwbare getuigenissen die bevestigen dat Bouterse persoonlijk zou hebben gemoord.

Onderzoeken van de Verenigde Naties en de Organisatie van Amerikaanse Staten hebben nooit een bevestiging voor een vermeende coup gevonden. Ook in vertrouwelijk diplomatiek verkeer van de Nederlandse en de Amerikaanse ambassades is destijds nooit gerapporteerd over een op hande zijnde staatsgreep van de betrokken personen, die bijna allemaal tot de Surinaamse intelligentsia behoorden.

NRC Webpagina's
21 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad