U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Stemming: Korting voor ambtanaren?


Minister De Vries:

'Niks mis' met korting ambtenaren

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 19 OKT. Minister De Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vindt 'er niks mis mee' dat personeelsverenigingen van ambtenaren kortingen bedingen. De minister zei dit vanmorgen in de Tweede Kamer.

Kwalificaties als 'passieve corruptie' werpt de minister verre van zich. Duidelijk is wat hem betreft wel dat er geen enkele zweem van verdenking van het afdwingen van een tegenprestatie of gunsten aan mag kleven en dat de integriteit van de publieke dienst niet in het geding is. Hij ziet ook geen enkele reden daar onderzoek naar te gaan doen.

De minister zei dat vanochtend in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de begroting van Binnenlandse Zaken.

De meeste fracties hadden gisteren in de eerste termijn van het debat vragen gesteld over 'deze cultuur' en willen van De Vries een notitie waarin hij aangeeft wat hij daaraan wil gaan doen. De minister vindt het echter de normaalste zaak van de wereld dat één van de belangrijkste taken van een personeelsvereniging het bedingen van kortingen is. "De vakbonden doen dat ook", aldus De Vries. Hij wil wel dat er permanent kritisch naar wordt gekeken en dat alles in volle openbaarheid plaats vindt. Dat laatste wil hij nog met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten gaan bespreken.

SP-woordvoerster Kant vindt dat ook politici zich moeten onthouden van het aannemen van allerlei traktaties, zoals kaartjes voor het Europees kampioenschap voetbal, maar met name VVD'er Luchtenveld wees er gisteren op dat er toch een duidelijk verschil is tussen ambtenaren en politici. De Vries heeft er geen zin in om normen voor Tweede- Kamerleden te gaan opstellen. Dat lijkt hem vooral een taak voor de Kamer zelf.

De Tweede-Kamerleden bleken gisteren overwegend ontevreden over het beleid van minister Van Boxtel (Grote Steden- en Integratiebeleid). Hij boekt te weinig resultaten bij het bestrijden van armoede en achterstand in de grote steden. "De minister is buitengewoon enthousiast", vindt PvdA-woordvoerster De Boer. "Hij doet zijn best. Daar gaat het niet om. Maar de resultaten van zijn beleid blijven achter."

Doel van het grotestedenbeleid is achterstanden in stedelijke gebieden te verkleinen op het gebied van economische bedrijvigheid, fysieke infrastructuur en sociale verbanden. Volgens de Tweede Kamer levert met name de laatste pijler van het beleid de grootste problemen op.

CDA-woordvoerder Rietkerk noemt als voorbeeld het stijgend aantal dak- en thuislozen in de grote steden. "Van Boxtel krijgt het niet voor elkaar om de problemen aan te pakken. Hij krijgt niets van de grond. Na twee jaar kunnen we dat concluderen," zegt hij. Volgens zijn collega Scheltema (D66) is het niet aan de minister maar aan de wethouders van de steden om dergelijke zaken aan te pakken. De minister moet dat alleen financieel mogelijk maken. Van Boxtel heeft geen eigen departement. Een groot deel van de terreinen waar hij als minister over gaat - sociale zaken, welzijnsbeleid, economische zaken - valt onder andere ministers.

Volgens het CDA heeft Van Boxtel te weinig kracht om zijn invloed te laten gelden bij zijn collega's in het kabinet. "Hij had bij het begin van het tweede paarse kabinet beter moeten onderhandelen over zijn positie."


Zie ook:

Ambtenarenkorting (16 oktober 2000)
Ambtenaren bedingen kortingen op privé- aankopen'
(14 oktober)
De eenzame ambtenaar (12 augustus 2000)

NRC Webpagina's
19 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad