Klik hier
Zaterdag 9 - zondag 10 september 2000
NRC HANDELSBLAD
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
Z-dagboek voorzitter Commissie-Bakker.
Digitaal Dagboek van staatssecretaris Ybema: Vandaag lijkt het wel Flying Doctors.
Profiel: jagen op Olympisch Goud.
Misselijk van Prinses Diana en kunstzinnige hoofdpijn: de Digitale Leestafel.
Stemming: Moet het huwelijk worden opengesteld voor mensen van het gelijke geslacht?
In het nieuws:
Dossier Srebrenica
Dossier Suriname
Cahier Euro
Dossier Oostenrijk
Dossier Oost-Timor
Dossier Shell
Dossier Telecom
Dossier World Online

Laatste nieuws:
Westen terughoudend over extra olieproductie Opec
De productieverhoging met 800.000 vaten per dag door de Opec, de organisatie van olieproducerende landen, is onvoldoende om de olieprijs flink omlaag te krijgen. De extra productie waarover de Organisatie van olieproducerende landen zondag een akkoord bereikte, is vooral bedoeld als een signaal naar de markten. Zo nodig gaat de productie later dit jaar verder omhoog.

Woordvoerders Vrije Molukse Jongeren opgepakt
In Breda en Zwolle zijn twee Molukkers opgepakt die de afgelopen week als woordvoerder van de Vrije Molukse Jongeren aanslagen aankondigden. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Drukte op Franse wegen na opheffen van meeste blokkades
Franse brandstofleveranciers zijn na het opheffen van de meeste blokkades van olieraffinaderijen en opslagplaatsen druk aan de slag gegaan met het bevoorraden van tankstations. Voor de pompen vormden bezinezoekende automobilisten kilometerslange files.


EINDHOVEN - In Eindhoven liepen vrijdagmiddag 150 Vrije Molukse Jongeren en hun sympathisanten mee in een stille tocht. Tijdens deze "laatste vredelievende actie" - voor de toekomst zijn gewelddadige acties aangekondigd - werd de Eindhovense burgemeester R. Welschen een petitie overhandigd. Daarin wordt om internationaal ingrijpen gevraagd in het conflict op de Molukken en om humanitaire hulp.
(Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold)

Werving soldaten verloopt slecht
De werving van soldaten voor de Koninklijke Landmacht verloopt veel slechter dan het ministerie van Defensie had verwacht. Dit jaar zal slechts 76 procent van de BBT-functies (Beroepsmilitairen Bepaalde Tijd) zijn vervuld.

Soldaat van nu houdt niet van regen tijdens bivak
De Koninklijke Landmacht heeft grote moeite met het werven van soldaten. De situatie ontwikkelt zich de afgelopen maanden zo alarmerend dat de operationele inzetbaarheid onder druk staat, zo blijkt uit de meest recente cijfers.

Kok bezorgd over Molukse dreigementen
Premier Kok noemt het "zorgelijk" dat in Molukse kringen openlijk wordt gedreigd met geweld. Het landelijk parket van het openbaar ministerie is een onderzoek begonnen naar mogelijke voorbereidingen van terroristische aanslagen.

Kort nieuws
Medianieuws
Radio en televisie
Dossiers & Cahiers
Documenten
Economie voor jou
Digitale Leestafel
Apestaartje
Film en Video - premières
Profiel
Gastenboek


Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag.
Den Haag

Klik hier


Krekel
Krekel
De Euro wordt
van ons allemaal...
afgepakt

Wanhoop wordt woede bij Molukkers
De machteloosheid van Nederlandse Molukkers heeft een lange historie. Bij sommigen is hun wanhoop omgeslagen in blinde woede, getuige de publiekelijke aankondiging van aanslagen van de Vrije Molukse Jongeren.

Wenen: snel einde sancties
De Oostenrijkse kanselier Wolfgang Schüssel verwacht dat de sancties van de Europese Unie tegen zijn land spoedig zullen worden opgeheven. Hij zei dit gisteravond op een persconferentie in Wenen nadat een commissie in opdracht van veertien EU-landen een voor Oostenrijk gunstig rapport had uitgebracht over de situatie van minderheden en mensenrechten in dat land.

 
'Israeliërs kijken' in Zuid-Libanon
Het zuiden van Libanon blijft, ruim drie maanden na de terugtrekking van het Israelische leger, een kruitvat en een niemandsland. Arabische activisten komen er triomfantelijk stenen gooien naar de Israeliërs.

Jo Coenen wordt Rijksbouwmeester
De Maastrichtse architect en stedenbouwkundige Jo Coenen (50) wordt per 1 november de nieuwe Rijksbouwmeester. Dat heeft het kabinet gisteren besloten. Coenen volgt de Rotterdamse architect en stedenbouwkundige Wytze Patijn op, die directeur wordt - naast Ashok Bhalotra - van het bureau Kuiper Compagnons in Rotterdam.

Rond het ziekbed van neef euro
Centrale bankiers zetten hun dapperste gezicht op, valutahandelaren met verkeerde posities staat het huilen nader dan het lachen en de Europese ministers van Financiën ijsberen met z'n twaalven op de gang: patiënt euro ligt met complicaties in het hospitaal en de hele familie is op bezoek.

Blokkades in Frankrijk gaan door
De blokkades van bijna honderd Franse olieraffinaderijen en opslagplaatsen door transportondernemers gaan door ondanks oproepen van de leiding van hun belangrijkste vakbond, de FNTR, de acties te beëindigen.

Zelfs Superman twijfelt af en toe
Vier jaar na zijn indrukwekkende olympische debuut in Atlanta is hij voor het Nederlandse publiek degene die vanaf volgende week in Sydney de gouden medailles in de wacht sleept. Maar dat, zo weet zwemmer Pieter van den Hoogen- band, is makkelijker gezegd dan gedaan. "Ook ik heb zo nu en dan mijn twijfels."


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
Homohuwelijk
Brazilië is onlangs overgegaan tot erkenning van "stabiele verbintenissen" tussen personen van hetzelfde geslacht.


Z A T E R D A G S   B I J V O E G S E L
* Dwaalsporen naar de dood
Vierhonderd schedels opgestapeld in een kist. Rijstvelden die ruiken naar verrotting. De bewijzen zijn na een kwart eeuw nog elke dag tastbaar. Maar het is onzeker of Cambodja een tribunaal doorzet tegen de daders van de volkerenmoord onder de Rode Khmer. Wie is wie en waar zijn 'goede' rechters? 'Als ik Phon zie, vermoord ik hem.'

W E T E N S C H A P   E N   O N D E R W I J S
* Modder op Mars
Het recente rumoer over water op Mars heeft het raadsel niet opgelost. Hoe kan water diep onder het oppervlak geulen doen ontstaan? Marskenner Michael Carr houdt het op grondverschuivingen.

Columns

J.L. Heldring
H.J.A. Hofland
Roel Janssen
CS Vrijdag
Elsbeth Etty
Karel Knip
Leo Prick
Youp van 't Hek

( s e r v i c e )

E-mail
Colofon
Bezorging
Abonnement


Studiehuis NRC Handelsblad