U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Opec-top

Opec


Westen terughoudend over extra olieproductie Opec


WENEN, 10 SEPT. De productieverhoging met 800.000 vaten per dag door de Opec, de organisatie van olieproducerende landen, is onvoldoende om de olieprijs flink omlaag te krijgen. De extra productie waarover de Organisatie van olieproducerende landen zondag een akkoord bereikte, is vooral bedoeld als een signaal naar de markten. Zo nodig gaat de productie later dit jaar verder omhoog.

De Venezolaanse voorzitter van het kartel, Ali Rodriguez, onderstreepte na afloop dat de Opec ,,de capaciteit heeft om meer te produceren''. In november komen de lidstaten opnieuw bijeen om over de marktsituatie te overleggen. Dan kunnen ze wederom besluiten meer olie naar boven te halen. Deze zomer besloot de Opec extra vaten op de markt te brengen als de prijs per vat twintig achtereenvolgende dagen boven de grens van 28 dollar blijft. Dit mechanisme treedt opnieuw in werking als de jongste productieverhoging niet het gewenste effect heeft de notering op de olietermijnmarkt structureel terug te dringen binnen de door Opec gehanteerde bandbreedte van 22 tot 28 dollar per vat.

Washington reageerde opvallend terughoudend. De VS wachten de reactie van de markt af en onderwerpen het Opec-akkoord aan een analyse, luidde het weinig concrete commentaar van de Amerikaanse minister van Energie, Bill Richardson. In Parijs was ook de Franse minister van Financiën, Laurent Fabius, voorzichtig in zijn uitlatingen. Berlijn was daarentegen veel stelliger. De Duitse minister van Transport, Reinhard Klimmt, stelde dat het aantal van 800.000 vaten per dag onvoldoende is en dat de Opec nog meer moet produceren.

In de voorbije anderhalf jaar is de olieprijs verdrievoudigd tot rond 33 dollar per vat afgelopen week. Het Opec-akkoord ,,zal niets helpen,'' verklaarde het Centre for Global Energy Studies in Londen. Het instituut wees erop dat de Opec momenteel al 760.000 tot 770.000 vaten meer naar boven haalt dan ze in hun statistieken aan de buitenwacht aangeven. Volgens de officiële Opec-opgave komt de gezamenlijke productie van de tien lidstaten nu op 26,2 miljoen vaten van 159 liter per dag uit.

Internationale analisten wezen zondag eveneens op de reeds bestaande extra productie van de Opec. De huidige uitbreiding met 800.000 zou daarom niet meer dan een formele bevestiging inhouden. De grote vraag die oliedeskundigen zondag opwierpen was dan ook hoe groot de werkelijke toevoer nu wordt.

Sommige van hen rekenen vooralsnog op een daling van de olieprijs in de komende dagen per 1 tot 2 dollar per vat. Anderen wezen erop dat in de prijs van de afgelopen week een bedrag was ingecalculeerd van 5 tot 6 dollar dat uitsluitend voortvloeide uit speculatie.

De hoeveelheid van 800.000 vaten was weinig meer dan vooraf was verwacht. De markt had gerekend op ongeveer 700.000 vaten extra, het minimumaantal dat in de ogen van analisten een einde zou kunnen maken aan de aanhoudende stijging van de olieprijs.

Het Westen, met de Verenigde Staten voorop, had bij de Opec met klem gewezen op de risico's van het hoge prijspeil over een lange periode. Het prijsopdrijvende effect is niet alleen vervelend voor de kiezers, maar kan ook makkelijk leiden tot een versnelling van de inflatie met alle gevolgen voor de groei van de wereldeconomie.

Die boodschap is weliswaar begrepen op het hoofdkwartier van de Opec in Wenen, maar Saudi-Arabië, de grootste olieproducent van het kartel, beklemtoonde dat het Westen de beschuldigende vinger voor het inflatiegevaar niet naar de Opec mag wijzen.

De overheden daar hebben ook hun verantwoordelijkheid gezien de accijnzen en belastingen die zij de consument op de olieproducten laten betalen, aldus Riyad. In Versailles hadden eerder dit weekeinde de EU-ministers zich evenwel fel tegen een belastingverlaging op olieproducten uitgesproken. Dat zou een volkomen verkeerd signaal naar de Opec zijn.

Het eventuele effect van het jongste besluit in Wenen op de inflatie in Nederland zal waarschijnlijk nog enkele maanden op zich laten wachten, aldus De Nederlandsche Bank. Een DNB-woordvoerder stelde dat de extra productie te weinig is om de olieprijs naar beneden te duwen.

Of op korte termijn de consument de gevolgen van het Opec-akkoord merkt, valt nog te bezien. Shell verklaarde zondag dat eerst de ontwikkeling van notering van de Brent, de toonaangevende oliesoort, moet worden afgewacht. Belangrijker is evenwel hoe de markt van de verschillende olieproducten, waaronder benzine, diesel, kerosine, stookolie en huisbrandolie reageert. (ANP)

NRC Webpagina's
10 SEPTEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad