U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Zomergast Geert Mak

MARTIJN MEIJER
De televisieavond van schrijfster Kristien Hemmerechts, afgelopen zondag in deel 1 van Zomergasten, was niet geschikt voor kijkers met een zwakke maag. Na het zien van de beelden uit de pornofilm Monsterfotzen 2 zal de vulva voor velen nooit meer dezelfde zijn. Toch was het een geslaagde uitzending. Zonder in gemakkelijk moraliseren te vervallen gaf Hemmerechts er blijk van te hebben nagedacht over de verwording van televisie tot een 'peepshow voor voyeurs'.

De zomergast van deze zondag is journalist en historicus Geert Mak (1946). Mak werkte voor De Groene Amsterdammer, de VPRO en NRC Handelsblad. Hij verwierf bekendheid met zijn boeken over de geschiedenis van Amsterdam en de bestsellers Hoe God verdween uit Jorwerd en De Eeuw van mijn Vader. Voor deze krant schreef Mak vorig jaar, reizend door Europa, de dagelijkse serie 'Onze eeuw'. Sinds 1 juli is hij bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij voor vijf jaar de 'Wibautleerstoel voor grootstedelijke problematiek' bezet.

Geert Mak houdt in zijn boeken het midden tussen verteller en historicus, tussen het persoonlijk verhaal en de grote geschiedenis. Over de betrouwbaarheid van de herinnering maakt hij zich geen illusies: in De Eeuw van mijn Vader schrijft hij bijvoorbeeld over onze blinde vlek voor het Nederlandse oorlogsverleden. In Zomergasten zal hij laten zien hoe we de geschiedenis 'verdraaien en dat we er niets van leren'. Hij koos onder andere fragmenten uit de televisieserie Heimat (1984), een kroniek van de Duitse geschiedenis tussen 1900 en 1980, gezien door de ogen van de bewoners van het fictieve dorpje Schabbach. Verder zijn er beelden uit de Leslie Woodheads documentaire A Cry from the Grave, over de val van Srebrenica, met daarin de videobeelden van commandant Karremans die zich laat afblaffen en paaien door de Bosnisch-Servische generaal Mladic. Zo mogelijk nog bizarder is de als Tito verklede acteur die door voormalig Joegoslavië loopt en met mensen spreekt die geloven dat hij echt is teruggekeerd.

Zomergasten, zondag, Ned.3, 21.00-24.00u.

NRC Webpagina's
5 AUGUSTUS 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad