U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
IOC

Hoe werkt EPO?
Uitleg van Endure Plus

Geschiedenis van dopingcontrole, Olympisch Comité

Anti-doping Verdrag EU

Dossier Tour de France 1999


EPO-test deugt, maar IOC wacht af

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 2 AUG. De door Franse en Australische wetenschappers ontwikkelde testen op het gebruik van bloeddoping (EPO) krijgen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de voorkeur op de Olympische Spelen in Sydney. Dat heeft prins Alexander de Mérode, voorzitter van de medische commissie van het IOC, in Lausanne verklaard.

Of de testen daadwerkelijk tijdens de Spelen van Sydney worden toegepast, wordt pas later deze maand beslist. Het IOC onderzoekt momenteel de juridische consequenties. Een besluit wordt vermoedelijk genomen tijdens een bijeenkomst van het dagelijks bestuur van het IOC, op 28 en 29 augustus in Lausanne.

De goedkeuring volgde na een congres van twee dagen. Vijftien wetenschappers, onder wie prof. dr. Jo Marx van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, onderzochten in opdracht van de medische commissie de twee testen: de in het Franse Chatenay-Malabry ontwikkelde urinetest en de Australische bloedcontrole. Hun conclusie was dat de twee methodes samen een passend bewijs vormen voor het gebruik van bloeddoping. Atleten zullen aan beide testen worden onderworpen, sancties worden getroffen als in beide gevallen positief wordt getest.

Een dag eerder waarschuwde de directeur van de medische commissie van het IOC, Patrick Schamasch, voor al te veel optimisme over de betrouwbaarheid van de testen naar bloeddoping. De Franse test werd voor de Tour de France ongeschikt bevonden.


Zie ook:

Snel bloed (26 februari 2000)
Onderzoekers: haal EPO van dopinglijst (7 augustus 1998)

NRC Webpagina's
2 AUGUSTUS 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad