U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Een boel Bach

EDO DIJKSTERHUIS
Of het nu een mislukte staaroperatie of gewoon een ouderdomskwaaltje als suiker was dat hem uiteindelijk de das omdeed, daar zijn de experts het nog niet over eens. Wel staat vast dat het vandaag precies 250 jaar geleden is dat Johann Sebastian Bach overleed en in de media beleeft het Bach-jaar dan ook zijn hoogtepunt.

Radio 4 heeft, zoals een klassieke zender betaamt, al de hele week naar de sterfdag van J.S. toegewerkt. Vanavond wordt het programma afgesloten met een rechtstreekse uitzending van de Hohe Messe, die door het Gewandhausorchester wordt uitgevoerd in de St. Thomas kerk te Leipzig. Classic FM doet er nog een schepje bovenop en draait vandaag tussen 7 's ochtends en middernacht louter Bach. De zender heeft zelfs een Bach top-10 samengesteld en de website (www.classicfm.nl) voor de gelegenheid omgebouwd tot 'Bach-site'.

De tv zet iets lichter in. Zowel de EO op TV2 als het Duitse ZDF zenden vanavond Swinging Bach uit, een rechtstreekse weergave van het concert in Leipzig. Net als Dave Brubeck, die zich eerder dit jaar al op Nederlandse podia vergreep aan Bach, zullen stembandacrobaat Bobby McFerrin, The King Singers en het Quintessence Saxophone Quintet een hommage brengen aan de meester. Op zaterdag klinkt de Hohe Messe op TV2 en een dag later wordt op Ned. 3 de Markus Passion gereconstrueerd.

Wie meer wil weten over de man achter de muziek, wordt eveneens op zijn wenken bedient. De documentaire Ich glaube, zaterdag op TV2, belicht de theologische achtergronden van Bach's werk. Volgens de laatste inzichten van theo- en hymnologen was Bach meer een muzikaal exegeet van de Bijbel dan een vijfde evangelist of dertiende apostel. Maar Bachs seculiere kant was minstens zo goed ontwikkeld als zijn geestelijke. Bach-vertolker Ton Koopmans vertelt in Bei Bach zu hause over de heetgebakerde duels, Bourgondische schranspartijen en uitgesponnen roddelsessies die net zo goed bij het componistenleven hoorden als het in noten gevangen zielenheil.

NRC Webpagina's
28 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad