U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Russische mediamagnaat Goesinski gaat alsnog vrijuit

Door onze correspondent
MOSKOU, 28 JULI. De omstreden rechtsvervolging van de Russische mediamagnaat Vladimir Goesinski, eigenaar van het kritische tv-station NTV, lijkt met een sisser af te lopen. Alle aanklachten tegen hem zijn woensdagavond onverwachts ingetrokken.

Woordvoerders van het Openbaar Ministerie en Goesinski zelf, die meteen na opheffing van zijn reisverbod naar zijn gezin in Spanje is gevlogen, onthouden zich van commentaar. Media-Most, de holding-maatschappij waarvan Goesinski grootaandeelhouder is, volstond met de publicatie van het besluit van het parket om de beschuldigingen van fraude en het illegaal opslaan van munitie voor het bewakingspersoneel "wegens gebrek aan bewijs" te laten vallen. Ook de beslaglegging op Goesinski's onroerend goed is nu opgeheven.

Het zakenblad Kommersant, in bezit van de rivaliserende mediatycoon Boris Berezovski, concludeerde zonder aarzeling dat Goesinski loyaliteit aan het Kremlin heeft moeten beloven in ruil voor zijn vrijheid. De vroegere theaterdirecteur heeft in juni drie etmalen in voorarrest vast gezeten in de beruchte Boetyrka-gevangenis in Moskou. Zijn spectaculaire aanhouding werd toen alom gezien als een intimidatiepoging van het Kremlin om Goesinki's kranten, tijdschriften en radio- en tv-stations "een toontje lager te laten zingen".

Volgens The Moscow Times gonst het van de geruchten dat Goesinski bij wijze van compromis zijn aandelen in het vlaggenschip NTV heeft verkocht aan een Kremlin-welgevallige investeerder. Een woordvoerder van Media-Most verklaarde echter: "Al onze media blijven werken zoals ze altijd hebben gedaan: volgens de principes van de vrije journalistiek."

NRC Webpagina's
28 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad