U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Regering Israel

Palestijnse Nationale Autoriteit

Dossier Midden-Oosten - BBC


Camp David faalt, hoop blijft

Door onze correspondent SALOMON BOUMAN
TEL AVIV, 26 JULI. De vredestop in Camp David is gisteren op een fiasco uitgelopen over de kwestie- Jeruzalem. Op een persconferentie in het Witte Huis prees de Amerikaanse president Bill Clinton de "grote moed, visie en inzicht in het historisch moment" die de Israelische premier Ehud Barak tijdens vijftien dagen intense onderhandelingen met de Palestijnse leider Yasser Arafat aan de dag had gelegd.

Het Israelische volk heeft volgens Clinton reden om trots op Barak te zijn omdat hij in Camp David moedige beslissingen heeft genomen. President Clinton liet na Arafat te blameren voor het falen van de top, waarin hij zoveel van zijn persoonlijke prestige had geïnvesteerd. Over de kwestie-Jeruzalem gingen de Israeliërs volgens Clinton echter verder dan de Palestijnen. Volgens de Amerikaanse president betekent het mislukken van de top geenszins dat een einde is gekomen aan het Israelisch-Palestijnse vredesproces, dat in 1993 in Oslo begon. Volgens Clinton hebben beide partijen de afgelopen vijftien dagen geworsteld met de moeilijkste problemen die een Israelisch-Palestijnse vrede in de weg staan. Beide partijen hebben zich, naar zijn zeggen, verplicht zich in te spannen in de eerste helft van september van dit jaar alsnog tot een akkoord te komen en af te zien van unilaterale acties en geweld.

Op korte termijn zal een hoge Amerikaanse diplomaat naar het Midden- Oosten reizen om de draad van het vastgelopen vredesoverleg weer op te nemen. Een Palestijnse onderhandelaar zei vandaag tegen een Israelische krant dat de voorwaarden voor een Israelisch-Palestijnse vredesregeling nog nooit zo goed zijn geweest. Premier Barak liet zich in een televisiegesprek vanuit Washington gisteravond in het Hebreeuws evenmin fatalistisch uit. "De vredesdroom heeft weliswaar een harde klap gekregen, maar is nog in leven", zei hij.

Barak zei dat de top in Camp David in de eerste plaats is gestrand op de Palestijnse eis dat heel Oost-Jeruzalem de hoofdstad van de Palestijnse staat moet worden. Hoewel Clinton de concessies van Barak over Jeruzalem "moedig" noemde, waren deze voor Arafat onaanvaardbaar. Politici uit de rangen van de oppositie en kolonisten prezen gisteravond Yasser Arafat omdat hij Israel in Camp David voor een ondergang zou hebben behoed. Hoewel zij de standvastigheid van Barak zeiden te waarderen, heeft Barak volgens hen de Israelische consensus over Jeruzalem, grenzen en Palestijnse vluchtelingen gebroken. Op weg naar Israel telefoneerde Barak vanuit zijn vliegtuig met leiders van politieke partijen in een poging zijn regeringscoalitie te herstellen. Intussen houdt chef-staf Shaul Mofaz rekening met Palestijnse demonstraties, die ook in geweld kunnen ontaarden. Het Israelische leger heeft met het oog daarop veiligheidsmaatregelen in bezet gebied getroffen en volgens de Israelische pers de kolonisten bewapend.


Zie ook:

Witte Huis: geen akkoord Camp David (25 juli 2000)
Cruciale fase vredesberaad Camp David (24 juli 2000)
Het gevecht om een heilige stad (24 juli 2000)
'Voor Egypte dreigt irrelevantie' (22 juli 2000)
Israelische krant meldt Amerikaans vredesplan (21 juli 2000)
Top Camp David mislukt en herleeft (20 juli 2000)
Arafat en Barak wilden gered worden van de afgrond (20 juli 2000)
'Arafat zal ons vermoorden' (17 juli 2000)
Clinton meldt beetje vooruitgang (17 juli 2000)
Israel wil voor vrede land ruilen met Palestijnen (13 juli 2000)
Definitieve deling Palestina op 't spel (11 juli 2000)

NRC Webpagina's
26 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad