U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Tobacco Litigation News

Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro)

Brown & Williamson

Philip Morris

RJ Reynolds

Lorillard

Liggett

The History of Tobacco


Boete tabaksindustrie 340 mld


MIAMI, 15 JULI. Een rechtbankjury in Miami (Florida) heeft gisteren vijf Amerikaanse sigarettenfabrikanten veroordeeld tot een boete van 145 miljard dollar (ruim 340 miljard gulden). De zes juryleden achtten de producenten verantwoordelijk voor de ziekte van 500.000 rokers in Florida. Met de uitspraak bleef de jury in de buurt van de eis die advocaat Stanley Rosenblatt namens de aanklagers had ingediend. Rosenblatt wilde een schadevergoeding van 150 miljard dollar van de fabrikanten, waarvan Philip Morris (Marlboro) en R.J. Reynolds de bekendste zijn.

De jury vindt dat Philip Morris 73,96 miljard dollar moet betalen. Reynolds is veroordeeld tot het uitkeren van 36,28 miljard dollar schadevergoeding. De drie andere fabrikanten moeten het resterende bedrag opbrengen. De hoogte van de boete lag in de lijn der verwachting, al hadden vertegenwoordigers van de tabaksindustrie eerder gezegd rekening te houden met een veroordeling tot 300 miljard dollar. De rechtszaak loopt al twee jaar. Het is de eerste die individuele burgers hebben aangespannen tegen de vijf grootste tabaksproducenten in de VS. In het massaproces oordeelde de jury in april dat twee zieken en de nabestaanden van een aan kanker overleden vrouw 29 miljoen mochten verdelen als vergoeding voor de geleden schade. De drie partijen waren de eerste van een groep van 500.000 klagers.

De fabrikanten laten het niet bij de uitspraak zitten. Hun verdediging maakte direct daarna bekend tegen de boete in beroep te gaan, wat de juridische strijd met nog minstens twee jaar zal verlengen. De megaveroordeling vormt daardoor op de korte termijn geen bedreiging voor het voortbestaan van de veroordeelde concerns. De aangeklaagde bedrijven hadden vooraf al laten weten tegen elke veroordeling tot een schadevergoeding aan particulieren in beroep te zullen gaan.

In 1998 trof de tabaksindustrie een schikking met een aantal Amerikaanse staten ter waarde van 257 miljard dollar, uit te keren over 25 jaar. (ANP, Reuters)

NRC Webpagina's
15 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad