U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Interview met Franse president Chirac

Site Franse president Chirac

Site Franse premier Jospin

Ministère de l'Ëconomie


'Digitale tweedeling'

Chirac laakt economisch beleid Jospin

Door onze correspondent PIETER KOTTMAN
PARIJS, 15 JULI. De Franse president Chirac heeft ernstige kritiek op het economische beleid van premier Jospin. Dat zou niet alleen een sociale maar ook een digitale tweedeling in de samenleving teweegbrengen.

Chirac uitte zijn kritiek gisteren in het traditionele tv-optreden van het Franse staatshoofd op de 14de juli, Frankrijks nationale feestdag. Chirac noemde het een "merkwaardige situatie" en "zonder weerga" dat ondanks een krachtige economische groei van meer dan 3 procent, de koopkracht niet toeneemt. Hij zei de sociale tweedeling alleen maar te zien toenemen en voegde daaraan toe dat, vanwege de ontwikkelingen in de informatietechnologie, ook het risico van een "digitale" tweedeling groot is.

Gevraagd naar wat er met de "meevallers" van de economische groei zou moeten gebeuren, antwoordde Chirac, dat ze in de eerste plaats voor belastingverlichting zouden moeten worden aangewend en in de tweede plaats ten behoeve van verlaging van het begrotingstekort. "Elke werkdag scheppen wij een miljard [300 miljoen gulden] meer schuld, dat kan niet eindeloos doorgaan".

De kritiek van de neo-gaullist Chirac, die zijn rol in de cohabitation met de socialist Jospin als die van "medespeler" omschreef, is merkwaardig omdat hij precies aanbeveelt wat de regering- Jospin doet of al heeft gedaan. In het voorjaar gebruikte Jospin een meevaller van 17 miljard gulden tot ergernis van 'Europa' voor belastingverlichting, deze week kondigde Laurent Fabius, minister van Financiën, aan dat een nieuwe meevaller van 10 miljard gulden alleen zal worden gebruikt voor verlaging van het begrotingstekort.

De sociale en digitale tweedeling zijn stokpaardjes van premier Jospin. Deze week kondigde hij aan voor 2003 anderhalf miljard gulden uit te trekken voor bevordering van (gratis) internetgebruik, voor opleidingen in de IT-sector, aanschaf van apparatuur voor scholen en universiteiten en voor onderzoek.

Over Europa herhaalde Chirac wat hij onlangs tijdens zijn staatsbezoek aan Duitsland zei: "Wij willen geen Verenigde Staten van Europa, maar een Verenigd Europa van Staten". Over de slepende affaire rondom "spookkiezers" in zijn partij tijdens de vorige Parijse gemeenteraadsverkiezingen waarbij hij als voormalig burgemeester mogelijkerwijs betrokken is, zei hij: "Het idee schokt me diep", eraan toevoegend: "Het moet nog wel bewezen worden". Op de vraag of hij zich kandidaat zal stellen voor de presidentsverkiezingen in 2002 zei de president daarover "op het geëigende moment" een besluit te zullen nemen.

NRC Webpagina's
15 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad