U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Judge Dredd

EWOUD SANDERS
In Judge Dredd is Sylvester Stallone een kloon. Hij is niet helemaal goed gelukt. De linkerkant van zijn gezicht is een beetje verzakt, zijn ogen en mondhoeken hangen naar beneden en hij komt maar moeilijk uit zijn woorden. "I am the law", zegt hij, maar hij spreekt law uit alsof het een woord is waar je extra lang op moet kauwen. Twee minuten later heeft hij zeven mensen gedood, want hij is 'Street Judge' - een soort superrechter die bevoegd is iemand standrechtelijk te executeren. En dat doet Stallone graag.

De film speelt in het 'derde millennium'. Door het onherbergzame klimaat zijn tientallen miljoenen mensen bij elkaar gekropen in Mega Cities die te kampen hebben met veel zinloos geweld. Om daar iets aan te doen, zijn er Judges benoemd, een woord dat ook in de ondertiteling onvertaald blijft. Het fijne van films met Stallone is dat je ze niet hoeft te zien om te weten waar ze over gaan, want ze worden altijd volgens hetzelfde recept gebakken. Stallone is geen kwaaie jongen maar er wordt hem onrecht aangedaan. Dat moet hij dan rechtzetten. Hij doet dat niet volgens het poldermodel, nee, hij grijpt naar de wapens (Rambo), gebruikt zijn vuisten (Rocky) of allebei (Judge Dredd). De sterke tegenstander staat even op voorsprong, tot de Grote Confrontatie. Dan wint Stallone. In dit geval wordt Stallone valselijk beschuldigd van moord. Dat moet rechtgeschoten worden. Om de monotomie te doorbreken is Stallone gekoppeld aan de komische acteur Rob Schneider. Die praat doorlopend in grappen. Stallone schijnt het daar niet helemaal mee eens te zijn geweest. In ieder geval kregen hij en regisseur Danny Cannon zo'n ruzie, dat Cannon zwoor nooit meer een film met 'een superster' te maken.

Judge Dredd is geïnspireerd op de gelijknamige strip van John Wagner en Alan Grant. Dat heeft veel invloed gehad op de aankleding. Vooral de gevechtsoutfit van Dredd, een pak dat is ontworpen door de Italiaan Gianni Versace, is bewonderenswaardig. Wie van kostuumdrama's houdt moet dan ook zeker kijken.

Judge Dredd (Danny Cannon, 1995, VS), zaterdag, VRT, 23.45-1.29u.

NRC Webpagina's
15 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad