U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Elk seizoen een nieuwe Barbie

JAPKE-D. BOUMA
Kleine meisjes spelen graag met Barbies. Grote meisjes kíjken graag naar Barbies. Of althans, naar de Barbies die de hoofdrollen spelen in de talrijke Amerikaanse televisieseries die voor de doelgroep ontwikkeld worden. Elke leeftijd zijn eigen Barbie.

Zo hebben we, voor de tiener-Barbie-fans, series als Beverly Hills 90210 en Dawson's Creek waarin Barbie naar school gaat, Ken ontmoet, lid wordt van de cheerleaders en verschillende soorten make-up uitprobeert. Vervolgens zijn er voor de twintigers series als Friends waarin Barbie haar eerste baantje krijgt (serveerster), met Kens beste vriend naar bed gaat en bruidsmeisje is op de bruiloft van haar beste vriendin. Voor de dertigers tenslotte, is er The Bold and the Beautiful, waarin Barbie trouwt met Ken, haar eerste kindje krijgt, Ken bedriegt met zijn vader en tenslotte trouwt met Kens broer Storm die er door plastische chirurgie ineens heel anders uitziet dan eerst.

Soms wordt er, om de Barbie-fan geruisloos van de ene fase in de andere te helpen, een Barbie-serie ontwikkeld die precies tussen twee genres inzit. Melrose Place, dat van 1992 tot 1999 gelopen heeft, was zo'n overgangsserie.

In Melrose Place woont Barbie met haar vrienden in een Barbie- droomhuis met zwembad dat ondanks de ligging in een dure wijk van Los Angeles maar 400 dollar per maand kost. Op de gezellige binnenplaats is het net als op highschool. De mensen zijn er aardig en de Barbies en Kens ravotten in het zwembad zonder bijbedoelingen. Een van Barbies vriendinnen is zwart en Ken komt eindelijk uit de kast, maar dat mag toch best? Ook kunnen de Barbies die een auto hebben, gewoon voor de deur parkeren, en blijkt een willekeurige jongen die bij Barbie aanklopt een hele betrouwbare huisgenoot met wie ze meteen platonisch kan gaan samenwonen. Zonder bang te zijn dat het een seriemoordenaar is.

Maar de zekerheid is slechts een dun laagje fineer. Buiten Barbies droomhuis loert de boze buitenwereld. Daar blijkt de baas van Barbie ineens seks met haar te willen. Moet Ken ineens heel hard werken als dokter terwijl Barbie thuis met de piepers zit te wachten, en neemt de huisbaas geen genoegen met een ongedekte cheque.

Melrose Place was aanvankelijk een hit in Amerika. Maar na een aantal seizoenen gebeurde wat zo vaak gebeurt met mooie, nieuwe speelgoed-Barbies - de meisjes die ermee spelen raakten erdoor verveeld en wilden nieuwere, stoerdere Barbies. Die meer kunstjes konden. Wiens haar je kon laten groeien, wassen en kleuren. Barbies die ook de nieuwste Barbie-outfits pasten. Barbie op een motor, Barbies droompaard, Barbie in de rechtszaal. De televisieproducent van Melrose Place bedacht allerlei wilde verhaallijnen om het publiek terug te krijgen. Zo liet hij Barbie terugkeren uit de dood, kreeg een vriendin van Barbie een meervoudig-persoonlijkheidssyndroom en liet hij Ken een zelfmoordpoging ondernemen. Zelfs het Barbie-droomhuis ging op de schop. Daar liet hij een gekke nicht van Barbie een bom op gooien. Maar het mocht allemaal niet baten. Melrose Place stopte vorig jaar.

Vanmiddag doen we daar niet moeilijk over. Dan beginnen de Melrose-Barbies op Net5 gewoon weer bij aflevering één. Elke dag een nieuw avontuur van Barbie. Er zijn vast wel een paar meisjes die dolgraag met haar willen spelen.

Melrose Place, vijf maal per week op Net5, rond de klok van 17.00 uur.

NRC Webpagina's
7 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad