U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Koninklijk te kijk

Maarten Huygen
Gisteren is de toetreding van een nieuwe deelnemer tot het vorstelijke Big Brother-huis bezegeld, de bruid van de zesde potentiële troonopvolger, Bernhard jr. De paleiselijke kijkdoos is ingericht op het oudere advertentie- arme, vrouwelijke publiek, de loods in Almere staat voor jong en gesponsord.

De loods gaat over informele omgangsvormen en relaties, het paleis doet in welgemanierdheid en familiezaken. Het vorstelijke verhaal duurt ook langer dan het Endemolprogramma, al zo'n drieëneenhalve eeuw. We mochten donderdagmorgen het snoezige huwelijk live zien in het Utrechtse stadhuis met een wijze toespraak van de burgemeester. Het had te maken met "jezelf zijn in een relatie" maar ze drukte zich minder clichématig uit dan ik nu.

De regie werd niet gevoerd door Endemols Hummie van de Tonnekreek maar door degene die de scepter zwaait bij de Rijksvoorlichtingsdienst, maar prins Bernhard jr. besloot dat hij wel even zonder kon. Het ging om de naam van de bruid. Hoe heet u nu, vroeg de verslaggeefster van het Journaal aan de bruid. Annette, wijs geworden, vreesde dat hier naar een staatsgeheim werd gevraagd en riep gewoontegetrouw om "meneer Brouwers". Bernhard jr. greep in. "Nee, nee, nee", zei hij vrijmoedig. "Annette heeft mede de titel gebruikt die van mij... 's inderdaad d's hoogheid prinsesse Annette en dan de titel van Oranje Nassau en naam Van Vollenhoven die Annette krijgt en dan haar eigen naam Sekrève. Dat is een hele ... mond vol." Annette had bij deze tussenkomst verlegen de ogen neergeslagen, even ging de hoedrand voor haar gezicht maar ze herstelde zich snel en besloot met: "U mag me gewoon Annette blijven noemen". Hier had ze wel het advies van meneer Brouwers over moeten inwinnen. Hoe lang zal ze nog Annette blijven op straffe van afkeurend gesnuif van hofdames? Annette past meer bij de loods van Ruud, Bianca en Karin.

Prins Bernhard jr. spreekt nog studentikoos, zenuwachtig slikt hij klinkers in en ook dat zal in de loop der jaren veranderen. Hij werd omarmd door neef Willem Alexander die 's avonds bij 2 Vandaag op grote afstand op een wazig video-filmpje in Praag was te zien met zijn vriendin Maxima en zijn schoonouders in spe, de Zorreguieta's. Dit keer leken ze echt maar je weet nooit. Het weekblad Privé was getipt door opgewonden toeristen die het stel in Praag hadden gezien. Je kunt ook nergens meer alleen heen, overal staan zeeën gapende Hollanders. De wereld is een grote kijkdoos.

De fotograaf had een videocamera meegenomen omdat het licht vaak te slecht was voor foto's. Het was lange tijd onduidelijk wie er nu in beeld kwam, Maxima of de achtervolgende blonde verslaggeefster van Privé. Ze leken op elkaar en er werd geen moeite gedaan om uit te leggen wie wie was. Pas na enig heen en weer spoelen van de video kon ik ze van elkaar onderscheiden. Ik zag twee schaduwen elkaar naderen in het zwart-wit donker. De fotograaf miste de infraroodcamera's van Endemol. Dus we weten niet zeker of het een prinselijke kus was. Later voegden de Zorreguieta's zich bij hen. De verslaggeefster vertelde dat ze Maxima had aangesproken - dat zag ik ook op een foto - om in het Engels de weg te vragen naar het centrum van Praag. Maxima hoorde dat de verslaggeefster Nederlands was en begon haar toen ook in het Nederlands de weg te wijzen. Dat had ze dus geleerd. De Zorreguietaatjes kochten massa's kristal in, want dat was in Praag zo goedkoop en in Buenos Aires zo duur.

Privé-hoofdredactrice Wilma Nanninga, opvolgster van Hummie, vertelde voor de camera dat er met de aanstaande schoonouders onderhandelingen waren gevoerd over een huwelijkscontract. Had ze uit goede bron vernomen. Nu staat Privé bekend om de vele rectificaties. Kun je dat blad wel als bron gebruiken voor een actualiteitenrubriek? 2 Vandaag was de enige die ik het zag doen. Ik verlaag me, want ik kan het niet laten om het hier te herhalen met twijfels en zonder wederhoor etc. maar wat moet ik met een wederdove Rijksvoorlichtingsdienst? Meneer Brouwers...?

NRC Webpagina's
7 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad