U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Een draak!

DANA LINSSEN
A time to kill is typisch zo'n film om nog eens te zien om je te herinneren wat voor film het nou ook alweer was. Op papier ziet het er allemaal goed uit. John Grisham leverde het boek.

Voeg daar nog de niet onverdienstelijke regisseur Joel Schumacher bij die naam maakte met fijne, spannende, onderhoudende jongerenfilms als St. Elmo's Fire en Flatliners. En dan is er ook nog de all star cast met Sandra Bullock, Samuel L. Jackson, Kevin Spacey en Donald Sutherland. Vervolgens doet die film het aan de box office inderdaad zoals verwacht en krijgt daar een twijfelachtige bekroning voor in de vorm van een Golden Rasberry, de jaarlijkse tegenhanger van de Oscar voor geflopte en mislukte filmprestaties, als 'Worst Written Film Grossing Over $100 Million'.

Nou staat het oorspronkelijke boek ook al niet bekend als de beste Grisham, maar scenarist Akiva Goldman slaagde erin om alle spanning uit dit rechtbankdrama weg te nemen. Matthew McConaughy speelt in zijn eerste grote rol een jonge advocaat in het Zuiden van de VS die sinds enige tijd de weinig rendabele praktijk van zijn alcoholistische leermeester Donald Sutherland heeft overgenomen. Hij neemt de verdediging op zich van Samuel L. Jackson die de verkrachters van zijn minderjarige dochtertje had doodgeschoten.

De vraag die de film wil stellen is of een dergelijke wraakactie te rechtvaardigen is. Maar Schumacher wil nog meer behagen dan rechtvaardigen, en zette daarom de film in grove karikaturen neer. McConaughy is lijzig Zuidelijk en valt als een blok voor de gefortuneerde rechtenstudente Sandra Bullock die hem als een geschenk uit de hemel komt helpen bij zijn onderzoek. Maar ja, hij is getrouwd. Dan is er nog een lijzige Zuiderling in de overtreffende trap, gespeeld door Kevin Spacey. Hij is de openbaar aanklager met banden met de - hoe kan het ook anders - Ku Klux Klan. Tegen zoveel stereotyperingen kan het morele uitgangspunt van de film niet op. Typisch zo'n film die als je hem weer op tv ziet, best onderhoudend was voor een uurtje of twee. Maar wat een draak!

A time to kill (Joel Schumacher, 1996, VS), zaterdag, Net5, 22.00-0.40u.

NRC Webpagina's
1 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad