U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Microsoft domineert maar creëert niet
De huidige software-industrie is niet aan Microsoft te danken, maar aan een onderneming die vooral bekend staat om zijn hardware: International Business Machines ( IBM), vindt Ellen Ullman.

Kosten bij Baan 'bleven te hoog'
De ingrijpende reorganisaties bij Baan hebben het kostenniveau van het softwarebedrijf in de afgelopen tweeënhalf jaar onveranderd gelaten. Dat heeft bestuursvoorzitter A. Yurko van Invensys vanmorgen gezegd op een personferentie in Amsterdam.

Sensationele bierreclame
Negen seconden lang houdt de camera stil op het gezicht van een man - en in de reclame duren negen seconden een eeuwigheid. Zo te zien wacht hij ergens op, met ingehouden adem. "He waits", zegt een stem buiten beeld. "That's what he does. And I'll tell you what: tick followed tock followed tick followed tock followed tick..."

AT&T koopt netwerken
Het Amerikaanse telecomconcern AT&T neemt voor 3,3 miljard dollar (7,5 miljard gulden) drie netwerken voor mobiele telefonie over in San Francisco, San Diego en Houston. Vodafone, GTE en PrimeCo verkopen deze activiteiten om te voldoen aan de voorwaarden van de Amerikaanse kartelautoriteiten voor instemming met de voorgenomen oprichting van Verizon Wireless, een joint venture met Bell Atlantic. AT&T neemt ook de 1.400 betrokken werknemers over.

EU kijkt naar fusie AOL
De EuropeseCommissie gaat de fusie tussen het Amerikaanse mediaconcern Time Warner en de Amerikaanse internetaanbieder America Online (AOL) aan een diepgaand onderzoek onderwerpen. De Commissie maakt zich zorgen over de sterke positie die de combinatie krijgt op het gebied van internetmuziek, internetcontent en toegang tot het wereldwijde web. Ander belangrijk punt wordt de samenwerking met het Duitse mediaconcern Bertelsmann. Het onderzoek gaat maximaal vier maanden duren. Vorige week besloot Europees commissaris Mario Monti (Mededingingszaken) al hetzelfde te doen bij het samengaan tussen Time Warner en de Britse muziekuitgever EMI. De vrees bestaat dat ook deze partijen op internet te dominant zullen worden. Dat geldt ook voor muziekrechten. (ANP)

AOL begint met interactieve televisie
De Amerikaanse internetaanbieder America Online (AOL) begint met interactieve televisie. Inwoners van de Amerikaanse steden Sacramento, Phoenix en Baltimore kunnen via hun gewone televisietoestel tv-kijken, maar ook e-mailen, chatten en een tv-gids ontvangen. Er wordt gebruik gemaakt van settopboxen van het Nederlandse elektronicaconcern Philips. De ontvangst van AOLTV is mogelijk voor tussen de 14,95 en 24,95 dollar (34 en 57 gulden) per maand. (ANP)

Duitsers vaker on-line, minder voor de tv
Veel Duitsers brengen minder tijd door met hun vrienden en kijken minder televisie als gevolg van toenemend internetgebruik. Dat blijkt uit een gisteren gepresenteerde studie van de Vrije Universiteit in Berlijn en het opinie-instituut Forsa. Volgens het onderzoek spendeerde 41 procent van de ondervraagden minder tijd voor de beeldbuis en meer tijd voor het computerscherm. Ongeveer 50 procent besteedde minder tijd aan telefoongesprekken en andersoortige conversatie met vrienden als gevolg van internet. Het onderzoek wijst uit dat menselijk contact steeds vaker elektronisch wordt gelegd via e-mail. De elektronische postbak is het meest populaire onderdeel van internet. Bijna 60 procent van de ondervraagden zei zich het leven zonder e-mail niet te kunnen voorstellen. (Reuters)

Staat sluit contract voor mobiele telefonie
Telecombedrijven Libertel en Dutchtone gaan meer dan 250 overheidsinstanties voorzien van mobiele telefonie. Minister van Boxtel (Grote Steden- en Integratiebeleid) tekent later deze maand een overeenkomst met de twee geselecteerde telecombedrijven. De instanties, variërend van ministeries, provincies en gemeenten tot scholen, ziekenhuizen en waterschappen, kunnen zelf kiezen naar welk bedrijf hun voorkeur uitgaat. (Redactie Economie)

UPC slaat vleugels verder uit in Duitsland
Kabelbedrijf United Pan-Europe Communications (UPC) gaat zijn activiteiten in Duitsland verder uitbreiden. De onderneming voert op dit moment exclusieve gesprekken met Deutsche Telekom over de overname van diens kabelnetwerk in de provincie Rijnland-Palts. Dat heeft Deutsche Telekom gisteren bevestigd. (ANP)

Facing Facts in Zweedse handen
Het Amsterdamse internetbedrijf Facing Facts wordt overgenomen door het Zweedse Adcore voor 33 miljoen gulden in contanten en aandelen. Facing Facts, opgericht in 1994, heeft 44 werknemers en levert diensten aan onder meer Canon Benelux, Akzo Nobel en McDonald's. Adcore ontstond eerder deze maand door een fusie van Information Highway en Connecta. (ANP)

Softwarebedrijf TAS werkt met KPN
Softwarebedrijf Tas Groep gaat samenwerken met KPN. De overeenkomst maakt het Tas mogelijk om datacommunicatie volledig toe te passen in de systemen van zijn cliënten, waaraan ook internet wordt gekoppeld. Het bedrijf denkt zo zijn streven om binnen twee jaar 25 procent van de omzet uit internetdiensten te halen, waar te kunnen maken. (ANP)

Stil op internet tijdens duels Nederlands elftal
Tijdens de wedstrijden van het Nederlands elftal bij het EK is het stil op het internet. Voor en na de wedstrijden compenseren de websurfers die rust. Het internetgebruik ligt dan weer een stuk hoger dan normaal. Dat blijkt uit cijfers van Internet Databureau (IDB). Dat analyseerde het internetgebruik op 11 en 16 juni, de dagen waarop Oranje speelde. Het webgedrag is op die avonden anders dan normaal. Tussen 20.00 en 23.00 uur daalde het aantal internetters met bijna twintig procent, terwijl tussen 17.00 en 20.00 en ná 23.00 uur weer ruim vijftien procent meer mensen op het net surfte. (ANP)


Op internet worden heel veel lijsten aangelegd - iedereen lijkt wel een toptien met favoriete boeken, cd's of bizarre hobby's te hebben. Zo ook Raphael Carter, die een lijst maakte van dingen die je uit een automaat kan kopen. Zo zou volgens Carter in de Amsterdamse Warmoesstraat een automaat staan waaruit je wiet kunt kopen, en stonden er in de jaren '50 in de VS automaten met miniatuurbijbels.
(www.chaparraltree.com/vending)

NRC Webpagina's
20 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad