U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Europese Unie

Britse Home Office

Georganiseerde illegale immigratie - NCIS

Mensensmokkel - Openbaar Ministerie

Asielzoekers in England - Amnesty International

Transport en Logistiek Nederland


Ontsnappingspoging mislukte

EU: hardere aanpak van mensensmokkel

Door onze correspondenten
LONDEN/PEKING/FEIRA, 20 JUNI. De Europese regeringen willen nauwer samenwerken bij de bestrijding van grensoverschrijdende misdaad. Dit hebben de regeringsleiders, bijeen op de Europese top in het Portugese Feira, gezegd in reactie op de dood van 58 verstekelingen aan boord van een Nederlandse vrachtwagen, zondagnacht in Dover.

De regeringen riepen Frankrijk, dat het komende half jaar EU-voorzitter is, en de Europese Commissie op haast te maken met nauwere onderlinge samenwerking tussen de lidstaten en Europol, vooral om criminelen die tegen betaling illegalen door Europa loodsen harder te straffen. Deze maatregelen waren al aangekondigd op de Europese top in het Finse Tampere vorig jaar herfst, maar er zal meer vaart achter worden gezet.

De zestig Chinezen van wie er zondagnacht 58 dood werden aangetroffen achterin de vrachtwagen, hebben tevergeefs geprobeerd uit de vrachtwagen te ontsnappen. Dat hebben de twee overlevenden, volgens de Britse krant Daily Mail, verklaard.

De verstekelingen zouden met schreeuwen hebben geprobeerd de chauffeur te waarschuwen en hebben gezocht naar mogelijkheden om de deuren van binnenuit te openen. De vrachtwagen, die ook tomaten vervoerde, had een koelinstallatie, maar die werkte niet.

De twee die de overtocht hebben overleefd zijn onder permanente politiebewaking. De politie vreest voor hun veiligheid. Deskundigen van de Britse politie vermoeden dat een Chinese bende achter de mensensmokkel zit. De in Londen werkende Chinese advocaat Wahplow Tan zei gisteravond in het BBC-programma Newsnight benaderd te zijn door mogelijke familieleden van de slachtoffers. "We weten dat ze erg bang zijn", aldus Tan. De advocaat heeft de overheid gevraagd de familieleden, zelf illegaal, immuniteit te geven opdat ze aan het onderzoek kunnen meewerken.

Minister van Binnenlandse Zaken Jack Straw verklaarde gisteren in het Britse Lagerhuis dat de Chinezen slachtoffer zijn geworden van een "zeer kwade handel". Wat er met hen is gebeurd is volgens Straw "een sterke waarschuwing voor degenen die hun lot in handen willen leggen van georganiseerde mensensmokkelaars".

Op de Europese top in Feira bestaat verdeeldheid over de noodzaak voor een gemeenschappelijk asiel- en immigratiebeleid om dit soort misstanden te voorkomen. Premier Kok zei dat zo'n gemeenschappelijk beleid in dit geval niet had geholpen. Ook de Franse president Chirac zei dat de gebeurtenis in Dover niets te maken had met het asielbeleid, maar het beste voorkomen kan worden als criminelen hard worden aangepakt door ze strenger te controleren en zwaarder te straffen.

China zegt "geschokt" te zijn door de ontdekking van de 58 lichamen van illegale migranten. Woordvoerder Zhu Bangzao, van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft er vandaag bij de internationale gemeenschap op aangedrongen de handel in mensen aan te pakken.

"De internationale gemeenschap heeft de plicht hier wat aan te doen", aldus Zhy. China heeft in het verleden de landen die illegale migranten toegang bieden gewaarschuwd tegen het creëren van een "vloedgolf" van illegalen uit China. Wereldwijd komen de meeste illegalen uit China. Zij vertrekken zelden om redenen van armoede, maar gaan omdat zij op zoek zijn naar betere kansen. Mensensmokkelaars worden voorzover bekend zonder pardon ter dood veroordeeld en teruggestuurde illegalen verdwijnen sinds begin dit jaar voor maximaal twee jaar in speciale kampen voor heropvoeding.


Zie ook:

58 illegalen dood in Nederlandse truck (19 juni 2000)
Chinese illegalen kopen 'totaalpakket' (19 juni 2000)

NRC Webpagina's
20 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad