U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

'De hysterie is enorm'
"Iedereen wordt gek tijdens zo'n groot toernooi, spelers en journalisten kunnen niet meer normaal doen", zei Franz Beckenbauer gisteravond op de Duitse tv-zender RTL. De oud-bondscoach en aanvoerder van Duitsland reageerde op de twijfel die in de pers en binnen de selectie is ontstaan over het nog verder inzetten van de 39-jarige record- international Lothar Matthus. "Dat is een belediging voor Lothar."

Oracle jaagt op positie Microsoft
Het Amerikaanse Oracle, dat software maakt voor gegevensbestanden, noemt zichzelf de ruggengraat van de vijftig grootste Amerikaanse bedrijven. Het wil over vijf jaar groter zijn dan rivaal Microsoft.

'Ik weet niets van internet'
'Niet gehinderd' door kennis van internet en met 'op te poetsen' onderwijservaring verruilt Thijs Wöltgens 'droomstad' Kerkrade voor de Open Universiteit.

De leidsels in handen
Niet zelden leidt het programma Buitenhof op zondagochtend tot irritatie. Soms ligt dat aan de interviewers wanneer zij hun gesprekspartners vaker dan nodig in de rede vallen, soms wekken de gasten irritatie op. Paul Rosenmöller bijvoorbeeld, de fractieleider van GroenLinks, die onlangs uitgebreid zijn ongenoegen mocht ventileren over de achterkamertjespolitiek van de coalitiepartijen.

BBC voetballoos
Hoever moet een publieke omroep gaan om de uitzendrechten op commerciële sportevenementen te kopen? Voor de BBC was het offer van het halve sportbudget in elk geval te groot. Gisteren verloor de Britse openbare omroep van het commerciële station ITV in de biedwedstrijd om de uitzendrechten op de hoogtepunten uit de Premier League, het Britse eredivisievoetbal. De BBC moest afhaken toen het bod 183 miljoen pond (640 miljoen gulden) had bereikt.

EU onderzoekt fusie TimeWarner-EMI
De Europese Commissie gaat een volledig onderzoek openen naar de fusie tussen het Amerikaanse mediaconcern TimeWarner, en EMI, dat actief is in de muziek- en filmindustrie. Volgens Brussel dreigt hierdoor een kartel te ontstaan dat 80 procent van de Europese markt voor cd's en muziek via het internet in handen krijgt. Het onderzoek zal vier maanden in beslag nemen. Samen met Seagram-dochter Universal Music, Bertelsmann en Sony zou TimeWarner/EMI een overheersende rol op de muziekmarkt verwerven. Verder zou de nieuwe combinatie dominant kunnen worden op de markt voor muziekrechten. Europees commissaris Monti (mededinging) is eerder al een onderzoek begonnen naar de fusie tussen TimeWarner en internetaanbieder America Online. Na samensmelting met EMI zou deze combinatie de markt voor muziekverkoop via internet volledig overheersen. (AP, ANP)

VS erkennen elektronische handtekening
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren een wet aangenomen die een elektronische identificatie dezelfde juridische waarde geeft als een 'echte' geschreven handtekening. Verwacht wordt dat de wet de doorbraak van de elektronische handel mogelijk zal maken. Slechts 4 van de 430 parlementariërs die hun stem uitbrachten, waren tegen. President Bill Clinton, die het recht van veto heeft over de beslissing, heeft aangegeven in te stemmen met het voorstel. De VS, wereldwijd koploper in vrijwel alle internet-activiteiten, maken hiermee een einde aan de ondoorzichtige juridische toestanden op het nieuwe medium. Slechts enkele juridische zaken, zoals erfenissen en adopties, kunnen niet worden geregeld met de elektronische handtekening. (AFP, AP)

Een op vijf verkochte cd's illegaal
Een op de vijf van alle verkochte cd's ter wereld is illegaal geproduceerd. Vorig jaar ging het om meer dan 500 miljoen exemplaren. Dit concludeert de internationale brancheorganisatie voor cd's en platen (IFPI) in een onderzoek dat gisteren in Londen werd gepresenteerd. Vorig jaar werden volgens de muziekindustrie ongeveer 450 miljoen cd's geperst in clandestiene fabrieken tegen 400 miljoen in 1998. De opkomst van de cd-brander zorgde voor nog eens 60 miljoen niet-officiële cd's. Over voorgaande jaren zijn geen cijfers beschikbaar. (Reuters)

Talkline ziet af van Duitse UMTS-veiling
Er zijn nog negen kandidaten over voor een Duitse UMTS-licentie, een nieuwe vergunning voor mobiele telefonie. Talkline Management, een joint venture van het Hongkongse Hutchison Whampoa en Tele Danmark, heeft zich teruggetrokken. Dat heeft de Duitse telecomtoezichthouder bekendgemaakt. De licenties, vier zes stuks, worden toegewezen via een veiling. (ANP)

AOL investeert in slimme videorecorder
Mediabedrijf America Online (AOL), dat later deze maand het tv-station AOLTV lanceert, heeft gisteren een driejarig contract aangekondigd met TiVo, ontwerper van intelligente digitale videorecorders. Het Californische TiVo heeft een kastje ontwikkeld waarmee tv-kijkers hun kijkgedrag helemaal zelf kunnen bepalen en niet meer afhankelijk zijn van de programmering van tv-zenders. AOL gaat 200 miljoen dollar (460 miljoen gulden) investeren in TiVo. (AP)

Telefónica komt snel met bod op Endemol
Nog deze maand verwacht Telefónica een definitief besluit te nemen over het openbaar bod op de aandelen Endemol. Dat heeft het Spaanse telecombedrijf gisteren bekendgemaakt. De exacte datum hangt onder meer af van het verkrijgen van de goedkeuring van de beurssautoriteiten. Op 17 maart kondigde Telefónica aan het amusementsconcern te willen overnemen via een aandelenruil. Voor elk aandeel Endemol heeft Telefónica 5,58 eigen stukken over. In maart kwam dat neer op zo'n 5,5 miljard euro (12,1 miljard gulden). Inmiddels is het aandeel Telefónica gedaald van 28,50 euro in maart tot een slotkoers van 23,22 euro gisteren. Daarmee is het bod afgeroomd tot 4,6 miljard euro. Beleggers speculeerden al op een verhoging: gisteren sloot het aandeel Endemol op 139,50 euro. (ANP)

Consumentenbond wil boycot Casema
De Consumentenbond roept kabelabonnees van het internet van Casema op een kwart van het abonnementsgeld niet te betalen. Uit onderzoek van de bond blijkt dat de snelheid van de kabelverbinding met internet nog altijd bedroevend laag is. "Nu vaststaat dat Casema onvoldoende presteert en niet voldoende zal gaan presteren, heeft de consument het wettelijke recht om een deel van de betaling op te schorten", aldus de bond in een verklaring. De Consumentenbond roept abonnees op een kwart van het abonnementsgeld niet te betalen, tenzij Casema binnen een week met een eigen voorstel komt. (ANP)

'Opbrengst UMTS investeren in ICT'
De werkgevers in Nederland willen dat de opbrengst van de veiling van frequenties voor snel internetgebruik in automatisering en telecom wordt gestoken. Volgens schattingen haalt de overheid een bedrag van rond de 20 miljard gulden op door de veiling van vijf vergunningen voor zogeheten UMTS-frequenties. De Raad van de Centrale Ondernemingsorganisaties (RCO), waarin de werkgeversorganisaties samenwerken, schreef gisteren in een brief naar de minister van Economische Zaken dat wel veilen en niet in ICT-infrastructuur investeren het land op achterstand zet. (ANP)


Hoe lok je zoveel mogelijk mensen naar je site? Door via via bekend te maken dat jouw site foto's van bijna iedereen bevat. De regeringen van de VS en de landen van de EU zouden onlangs hun CIL-documenten per ongeluk online gezet hebben, en daarmee een internationale foto- bibliotheek toegankelijk hebben gemaakt. En eerlijk is eerlijk, het is vreemd om te zien dat bijna iedereen die je kent, inderdaad in het archief zit.
(www.xenon.demon.nl/fbi)

NRC Webpagina's
15 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad