|
|
NIEUWS
TEGENSPRAAK
SUPPLEMENT
DOSSIERS
ARCHIEF
ADVERTENTIES
SERVICE
|
NIEUWSSELECTIE
|
Thijs Wöltgens gaat 'digitale' Open Universiteit
leiden
'Ik weet niets van internet'
KERKRADE, 15 JUNI. Hij vindt het een 'veelbelovende functie'. Thijs Wöltgens wordt voorzitter van het college van bestuur van de Open Universiteit (OU) in Heerlen en vertrekt per 1 september als burgemeester van Kerkrade. Hij volgt de vertrekkende voorzitter Cees Datema op.
U komt op een cruciaal moment bij de OU binnen. Onder druk van bezuinigingen moet de instelling worden omgevormd tot een 'digitale universiteit', gespecialiseerd in het studeren via de computer. U gaat die kar trekken?
"Inderdaad. Het hoger onderwijs wordt steeds meer beïnvloed door het gebruik van nieuwe media en, eh, internet en zo. De Open Universiteit loopt daarin voorop en daar moeten we gebruik van maken.
Bent u zo'n expert op het gebied van internet?
"Nee, in tegendeel. Ik weet er niets van. Maar dat lijkt me typisch iets dat je je eigen kan maken. Bovendien is het de bedoeling dat er drie mensen in het bestuur komen. Een van hen wordt beslist een informatie- en communicatie-expert.
Er wordt gebroken met de veelgekritiseerde 'alleenheerschappij' van de vorige voorzitter Datema?
"Aan het verleden maak ik geen woorden vuil. Ik richt me op de toekomst. U weet niets van internet, weet u wel wat van onderwijs? "Ik ben leraar economie geweest. In een grijs verleden weliswaar, maar die kennis ga ik oppoetsen. Voor deze functie moet ik het vooral van mijn ervaring als bestuurder hebben, dunkt mij.
Scheidend voorzitter Datema wil dat de OU als digitale universiteit gaat samenwerken met verschillende universiteit en hogescholen. Een groot deel van het personeel wilde liever fuseren met de Universiteit Maastricht (UM). Welke kant wil u op?
"Minister Hermans heeft een consultancy bureau gevraagd beide scenario's te onderzoeken. Ik wacht dat advies af.
"Zelf heeft u nog geen idee?
"Ik bruis van ideeën, maar word nog niet gehinderd door precieze kennis van zaken.
U noemde destijds het burgemeesterschap van Kerkrade, de stad waar u geboren bent, de vervulling van een jongensdroom. Vindt u het dan niet jammer om daar weg te gaan?
"Ontzettend jammer. Ik heb er als een berg tegenop gezien om het gisteren mijn mensen te moeten zeggen. We hebben zes jaar heel prettig samengewerkt. U keek na zes jaar burgemeesterschap van Kerkrade niet naar iets anders uit?
"Absoluut niet, ik ben gevraagd.
Om voor reddende engel te spelen?
"Tja, dat kan je niet van jezelf zeggen. Zeker niet vooraf. Maar ik hoop dat mensen over een paar jaar zeggen dat ik een reddende engel ben geweest.
|
NRC Webpagina's 15 JUNI 2000
|
Bovenkant pagina |
|