U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Farmacie mag televisie sponsoren
Farmaceutische bedrijven mogen bij de commerciële omroepen tv- programma's gaan sponsoren. Dat is het gevolg van enkele wetswijzigingen die de Eerste Kamer eerder deze week heeft aangenomen.

EU wil 'eerlijke vergoeding' voor copyright
De vijftien lidstaten van de Europese Unie hebben gisteren overeenstemming bereikt over een EU-richtlijn voor copyright in de informatiemaatschappij. Het gaat onder meer om de reproductierechten en het beschikbaar maken van muziek, video en andere informatiedragers voor consumenten, internetproviders, bibliotheken en andere belanghebben.

'Actie World Online goed voor beleggers'
De partijen die juridische stappen hebben ondernomen naar aanleiding van de beursgang van World Online, vinden dat hun positie is versterkt nu World Online haar werknemers een bedrag gaat betalen ter grootte van het verlies dat zij bij de beursgang hebben geleden.

Koeien melken met de computer
Het speelgoedmerk Playmobil en uitgever Ubisoft hebben hun krachten gebundeld en een nieuwe generatie kindersoftware voor computers met een Pentium II chip op de markt gebracht. Playmobil is in speelgoedland een topper met de verschillende plastic poppetjes en de bijbehorende attributen als boerderijen, brandweerkazernes en ziekenhuizen. Een belangrijk kenmerk van die poppetjes is dat ze geen handjes hebben maar een soort mechanische grijpklauwtjes.

Telmex in zee met Canadezen
Het Mexicaanse belbedrijf Teléfonos de Mexico (Telmex) en haar Canadese branchegenoot Bell Canada International (BCI) gaan hun activiteiten in Zuid-Amerika bundelen. De twee concentreren zich met de joint venture voorlopig op de mobiele telefonie- en internetmarkten in Brazilië, Colombia en Venezuela. De nieuwe onderneming, waarvan elk voor de helft eigenaar is, heeft een beginkapitaal van 3,5 miljard dollar (8 miljard gulden), aldus Telmex.(AP)

Aandeelhouders Baan weigeren verkoop'
Zo'n twintig grote aandeelhouders van het noodlijdende softwarehuis Baan weigeren hun belang te verkopen aan het Britse Invensys. Dat zegt E. Sonneveldt, een Amsterdamse organisatie-adviseur die het woord voert namens de twintig particulieren. Zij zouden samen 18,7 procent van de aandelen in handen hebben. Sonneveldt wil de namen van de aandeelhouders niet prijsgeven. "Het gaat om veertien particuleren uit Nederland, vier uit Amerika en twee uit België." Het Britse Invensys wil Baan kopen voor 1,68 miljard gulden, ofwel 2,85 euro per aandeel. Invensys doet het bod gestand als het 95 procent of meer aandelen in handen krijgt. Volgens Sonneveldt is het aandeel Baan ten minste 5,72 euro waard. (ANP)

Opta geeft 1 mln boete aan KPN
Telecomtoezichthouder Opta legt telecombedrijf KPN een boete op van 1 miljoen gulden. KPN zou een van zijn telefoonsystemen moeten verbeteren, maar heeft dat volgens Opta niet gedaan. Het gaat om een telefoondienst waar consumenten bij KPN kunnen aangeven via welke concurrent ze willen bellen. Ze maken dus nog wel gebruik van het KPN- netwerk, maar kunnen via dat netwerk de (goedkopere) aanbieder van hun keuze bereiken. Opta ontving klachten over het aanmeldingssysteem en beval KPN op 10 mei om het te verbeteren. Volgens KPN is er wel aan het systeem gewerkt. Het telecombedrijf gaat in beroep tegen de opgelegde boete. (ANP)

Weinig ondernemers doen zaken via net
Weinig Nederlandse ondernemers maken voor zakelijke doeleinden gebruik van internet, hoewel een meerderheid er een aansluiting op heeft. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eind dit jaar zal naar schatting 56 procent van de bedrijven een internetaansluiting hebben. Dit is een flinke stijging ten opzichte van eind 1998, toen dit percentage nog 42 procent bedroeg. Het zakelijk gebruik van internet, zoals het elektronisch ontvangen van orders en opdrachten, blijft vooralsnog beperkt. Ongeveer 12 procent van de ondernemers zal eind 2000 het nieuwe medium hiervoor gebruiken, tegenover 6 procent twee jaar daarvoor. (ANP)


Ook zo'n hekel aan van die mobiele bellers die en plein public hun zaakjes afhandelen? De mannen van 'Phonebashing' zetten hun frustratie om in subversieve actie. In zes korte filmpjes is te zien hoe het tweetal, verkleed als levensgrote gsm-toestellen, niets vermoedende bellers hun speeltje afpakt om het vervolgens aan gruzelementen te slaan. "No one was refunded for the loss of their mobile phone", staat erbij.
(www.phonebashing.com)

NRC Webpagina's
9 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad