U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Volleybal.org

Oranje volleybal-fans


'Noodgreep' is libero fataal

Bondscoach zet Klok uit volleybalploeg

Door onze redacteur HANS KLIPPUS
ROTTERDAM, 6 JUNI. Bondscoach Toon Gerbrands heeft libero Marko Klok gisteren uit de Nederlandse volleybalselectie gezet. Aanleiding is de vakantie die de speler, tegen de afspraak in, opnam vlak voor de start van de World League, ruim twee weken geleden.

Klok zei toen in een kort telefoontje naar Gerbrands er na de competitie in Italië fysiek en mentaal doorheen te zitten. Gerbrands: "Dat wil ik best geloven. Hij had desnoods acht weken vakantie kunnen krijgen, maar bespreek en overleg dat dan even. De volleyballer Klok heeft een grote blunder begaan."

Klok vindt zijn verwijdering uit Oranje 'uiterst teleurstellend'. "Ik ben buitenspel gezet. Een groter verlies bestaat er niet", stelt de speler. Hij noemt zijn besluit om plotseling op vakantie te gaan 'een noodgreep'. "Het klopt dat ik bij Gerbrands niet om vakantie heb gevraagd. Ik zeg ook niet dat ik het goed heb gedaan. Maar ik kon gewoon niet meer, ik zat er compleet doorheen. Ik kan ook moeilijk onder woorden brengen hoe ik me voelde. Alles in mijn lichaam zei: je moet weg. Het had geen nut om in die staat bij de ploeg te melden. Bij mij is het alles of niets."

De 31-jarige Klok was de afgelopen twee jaar de vaste libero van Nederland. De speler op die positie vervangt aanvallers in het achterveld en mag alleen maar verdedigen. Vrijwel alle topploegen maken gebruik van een libero. Klok is een van de weinige Nederlandse topvolleyballers die zich op dat gebied heeft gespecialiseerd. Als libero van Roma werd hij dit seizoen kampioen van Italië.

Een dag nadat Klok van vakantie was teruggekeerd, kreeg hij het slechte nieuws van Gerbrands te horen. Gerbrands nam de beslissing Klok uit de ploeg te verwijderen nadat hij anderhalve week geleden al de belangrijkste spelers over de kwestie had geraadpleegd. Zij waren unaniem in hun mening: Klok heeft de regels van het team overtreden. "De afspraak was dat iedereen er bij de start van de World League zou zijn. Niemand had daar destijds moeite mee. Ook andere spelers hadden graag vakantie willen hebben", aldus spelverdeler Peter Blangé. Gerbrands: "Klok heeft onderschat hoe de ploeg hier over zou denken."

Klok had meer krediet van zijn coach én medespelers verwacht. "Ik had het zelf anders gedaan", weet hij. "Aan de andere kant verbaast me hun houding niets. Ik heb er zelf ook tussen gezeten als er bij de ploeg over anderen werd gesproken. Blangé is twee jaar geleden ook weggestuurd. Ook met inspraak van de spelers. Ik heb destijds meteen gezegd dat het een foute beslissing was." Klok staat niet bekend als iemand die zijn ploeg laat zakken. "Iedereen weet dat. Maar het was schijnbaar niet genoeg. Ik heb de ploeg ook niet definitief in steek gelaten. Ik wilde me vandaag weer melden. Ik zit weer vol overtuiging en strijdlust."

Klok was graag de confrontatie met de andere spelers aangegaan. "Maar die kans is me niet gegund. Ik heb Gerbrands na die mededeling dat ik op vakantie zou gaan ook mijn telefoonnummer gegeven waarop ik te bereiken zou zijn. Hij zegt dat hij me heeft proberen te bellen, maar ik heb niets gehoord. Misschien had ik mijn vakantie wel meteen afgebroken als hij me de ernst van de zaak had duidelijk gemaakt. Nu is het helaas te laat."

Gerbrands zal nu Joost Kooistra als libero gebruiken. Hij mag geen andere speler meer oproepen, omdat de namen voor de World League en de olympische kwalificatie in juli al zijn opgegeven. Kooistra maakte afgelopen weekeinde zijn debuut als libero in de World-Leaguewedstrijden tegen Cuba. Bij zijn club speelde hij dit seizoen niet op die positie. Vervanger Kooistra is van huis uit passer-loper.

NRC Webpagina's
6 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad