U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Gefilterde Pokémon

NIELS 'T HOOFT
Het fenomeen dat critici in Nederland laatdunkend een tijdelijke rage noemen, houdt in Japan al vier jaar stand. Pokémon heeft de harten van de kinderen veroverd en is vast van plan om te blijven.

Pokémon ontplofte pas helemaal toen een jaar na de introductie van het Game Boy-videospel, de Pokémon tv-serie werd geïntroduceerd. Men had namelijk bedacht dat de verschillende media elkaar best wel eens wederzijds konden ondersteunen: niet alleen zouden kinderen op meer manieren met Pokémon in aanraking komen, er zou voor de ontwerpers ook meer ruimte zijn om hun concept te laten evolueren. Ideeën uit tv- afleveringen werden dan ook gebruikt in nieuwe versies van de spellen en vice versa.

Voor Nederlandse kijkers is de Pokémon-serie een goede introductie van het fenomeen J-pop, de Japanse popcultuur die op steeds meer plekken in onze samenleving begint op te duiken. Anders dan de veelal trage humor van Amerikaanse kinderseries, overrompelt Pokémon de kijkers met snelle montage, flitsende effecten en harde grappen. Meer dan in andere tekenfilmseries wordt er bovendien subtiel gehint naar allerlei volwassen zaken, iets dat de jongste kijkers waarschijnlijk niet eens zullen merken. Maar er is genoeg dat ze wel met plezier tot zich zullen nemen: de kreten en gezichtsuitdrukkingen van de elektrische Pikachu blijven bijvoorbeeld aandoenlijk. Daar komt bij dat de verhaallijnen over het algemeen goed in elkaar zitten.

Juist daarom is het teleurstellend dat de Amerikaanse tak van Nintendo zoveel invloed op de westerse editie heeft gehad. De moralistische punchline, die in de Japanse versie al zo nadrukkelijk aanwezig was, is voor ons westerlingen nog eens extra aangedikt. En al te duidelijke verwijzingen naar bizarre vormen van geweld en erotiek zijn er nauwlettend uitgefilterd. Maar het voorlopige dieptepunt in de Pokémon-gekte vormt de onlangs verschenen Pokémon bioscoopfilm, waarin moralisme de boventoon voert en een inventieve plot, of überhaupt een plot, al helemaal achterwege is gebleven.

Pokémon, Fox, op werkdagen van 7.35-8.10u. en 16.45-17.15u.

NRC Webpagina's
6 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad