U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Kipkerry-grapjes

Maarten Huygen
Een kapster heeft de miljoen gulden van het rondreizende realityprogramma De Bus gewonnen. Leuk om te investeren in een nieuwe kapperszaak, want er schijnt een tekort te zijn.

Waarom zij won? Misschien had het iets te maken met haar opgewekte alledaagsheid en servicegerichtheid. De laatste dag opende Antonette - zo heet de kapster - met ontbijt op bed voor de twee andere overgebleven figuren, Iwan en Tessa. Ze konden goed met elkaar giebelen maar vergeleken met hen waren de deelnemers aan Big Brother spitse intellectuelen. Er was daar meer conversatie door het onderlinge leeftijdsverschil.

In september gaat De Bus opnieuw van start maar het zal wel anders moeten. Het rondreizen door het land in een met camera's gevulde kampeerbus waarbij de deelnemers aan de populariteitsafvalrace overal werkjes moesten verrichten, was te chaotisch, te onverstaanbaar en te onduidelijk. Het was met tussen de drie- en vijfhonderdduizend geen overweldigend kijkcijfersucces. Het begin van de reis werd gekenmerkt door hevige aanvaringen met Seki, Rotterdams havenarbeider en oorlogsveteraan uit het Bosnische leger, bol van frustraties, achterdocht en agressie. Hij schold op iedereen. Dat was een tikje te wild en het regende bij SBS protesten tegen grof taalgebruik. Seki vertrok toen hem werd gevraagd of het waar was dat hij een strafblad had. Gisteren ontbrak hij bij de slotmanifestatie.

Na Seki's vertrek vervielen de deelnemers tot lege gezapigheid. Er ontbrak een rusteloos en subversief figuur als Bart om iedereen bezig te houden. De laatste week werd de bus op een schip gezet dat door de Nederlandse wateren trok. De drie overgebleven figuren zaten op het dek en zwaaiden naar de roepende mensen op de oevers. Gisteren was de laatste dag te zien en de slotmanifestatie met publiek dat op aanwijzing van de regie zwaaide en joelde. Bijna vier uur kijken gisteren leverde weinig aantekeningen op van interessante momenten of opmerkingen. "Ik vond het leuk", of "waarom doet dat kutding het niet?" of "ik vind het niet erg dat ik niet win".

Het grootste nieuwtje van gisteren was het huishoudmes dat helemaal achter het aanrechtje in de bus werd aangetroffen. Oja, en Tessa verstopte de kipkerry in een ander potje in de ijskast, zodat Iwan, die daar dol op is, een leeg kuipje aantrof. Haha. "Mogen wij niet een keer wat eten, jemig", zei ze tegen de teleurgestelde Iwan die niet boos werd, want dan zou hij een miljoen kunnen mislopen, hetgeen alsnog gebeurde. Na dit incident zagen we vijf minuten lang hoe Tessa de kipkerry-drab weer terug smeerde in het daarvoor bestemde kuipje, ajakkes. Ze zijn daar in die bus uit verveling heel wat pondjes aangekomen. Al dat gewerk op hometrainers hielp niet.

Een ander opmerkelijk figuur was de knappe, diplomatieke Amsterdamse politie-agent van Turkse afkomst, Büllent. Hij hield het niet uit en vertrok uit eigen beweging. Ook hij ontbrak gisteren en ik kan me goed voorstellen dat hij geen zin had om met een brede grijns aan dat holle gejuich en gefeliciteer deel te nemen. Ze zouden hem maar gaan vragen waarom hij was vertrokken. Sylvana zei dat hij was "verlaat".

De vrouwen die overbleven waren zeker niet de mooiste. Ze leken me stevige, directe types die zich goed weerden en vooral bij vrouwelijke buskijkers goed in de smaak vielen. Het via 0900-nummers stemmende publiek had hen niet op hun uiterlijk beoordeeld. Dat is een interessant feit in het licht van de moeite die televisiezenders doen om de allermooiste presentatrice te contracteren. Niettemin, de presentatrice van De Bus, Sylvana Simons, is niet alleen beeldschoon met haar opgestoken afrohaar maar ook helder, direct, spontaan en nieuwsgierig. Wat een verschil met de zoetsappige Rolf Wouters van Big Brother. Ik vind haar de grootste ontdekking van het programma dat beneden haar niveau ligt. Maar ze zullen wel veel geld voor haar over hebben, want ook het succesvolle Big Brother start weer komend seizoen.

NRC Webpagina's
6 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad