U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Let Elian Go Home

Cubanet

Immigration and Naturalization Service

Liberty for Elian


Door uitspraak Hof

Overwinning voor vader van Elián

Door onze correspondent
WASHINGTON, 2 JUNI. De Amerikaanse regering hoeft de asielaanvrage van het Cubaanse jongetje Elián Gonzalez niet in behandeling te nemen. Deze uitspraak van een Hof van Beroep in Atlanta is een belangrijke overwinning voor de vader van de jongen, die zo snel mogelijk met zijn zoon wil terugkeren naar Cuba.

Een commissie van het Hof in Atlanta bepaalde gisteren dat de ambtenaren van de Amerikaanse immigratiedienst een redelijk besluit hebben genomen, toen zij begin dit jaar oordeelden dat alleen de vader van de zesjarige Elián namens hem kan spreken. De dienst had geweigerd om een asielaanvraag in behandeling te nemen die familieleden in Miami - tegen de zin van de vader - voor Elián hadden ingediend.

Volgens de familieleden, die ruim vijf maanden voor Elián zorgden nadat hij als bootvluchtelingetje in november uit zee was opgepikt, is terugkeer naar het communistische land niet in het belang van het kind. Ze zeggen dat ze hun strijd niet opgeven.

Vader Juan Miguel Gonzalez toonde zich gisteren opgelucht over de uitspraak, ook al zal hij voorlopig nog met zijn gezin in de Verenigde Staten moeten blijven. "Ik ben erg blij met het vonnis van het Hof", zei Gonzalez. Hij dankte het Amerikaanse volk en zei te hopen dat het touwtrekken over zijn zoon nu snel voorbij zal zijn. Vanuit Berlijn liet president Clinton weten dat hij tevreden was over deze uitkomst van het beroep.

De uitspraak van de driekoppige commissie van het Hof geeft de familieleden in Miami veertien dagen de tijd om opnieuw in beroep te gaan. Daarvoor kunnen ze zich richten tot het voltallige Hof van twaalf rechters, of tot het Hooggerechtshof in Washington. Advocaten van de familieleden zeggen dat ze zeker in beroep zullen gaan, maar dat nog niet besloten is bij welke instantie.

De drie rechters erkenden dat op Cuba de rechten van de mens worden geschonden. Maar ze stelden dat de immigratiedienst het immigratiebeleid moet bepalen, en niet de rechtbanken. Gregory Craig, de advocaat van vader Juan Miguel Gonzalez, riep de familieleden in Miami op hun juridische strijd nu te staken, zodat Juan Miguel Gonzalez met zijn vrouw en kinderen naar huis kan terugkeren. Hij zei dat de slepende strijd erg zwaar is voor het gezin.

Vorige week verhuisden ze, samen met hun entourage van Cubaanse schoolkameraadjes, hun ouders, een leraar en een psycholoog, van een conferentie-oord in Maryland naar een welgestelde buurt in Washington. Eliáns nicht Marisleysis, die in Miami probeerde een soort moederfiguur voor de jongen te zijn, beklaagde zich er gisteren over dat ze de jongen niet meer heeft mogen zien sinds justitie hem op 22 april gewapenderhand uit het huis van haar vader in Miami weghaalde. Juan Miguel heeft haar en haar vader Lázaro wel uitgenodigd voor een ontmoeting, maar dan zouden ze eerst hun juridische strijd moeten opgeven.


Zie ook:

Storm van kritiek na bliksemactie zaak- Elián (25 april 2000)
Vader en zoon (25 april 2000)
Clinton wil Elián snel uit Miami halen (21 april 2000)
'Familie bood vader van Elian geld, huis en baan' (15 april 2000)
Circus rond huis Elián steeds verhitter (5 april 2000 )
Gore tegen Clinton in zaak-Elian (31 maart 2000)

NRC Webpagina's
2 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad